V Srbiji so se urili teroristi

Blizu Novega Pazarja na jugu Srbije so odkrili kamp in pečino, v kateri so se urili pripadniki teroristične skupine Vehabija, kamor sodijo pripadniki radikalnih muslimanov.

Objavljeno
17. marec 2007 18.38
Izraelski vojak preverja orožje
Beograd - Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je danes sporočilo, da so blizu Novega Pazarja na jugu Srbije odkrili kamp in pečino, v kateri so se urili pripadniki teroristične skupine Vehabija. Policija je aretirala štiri osumljence in zasegla različno orožje ter drugo vojaško opremo.

V Srbiji za vehabije štejejo pripadnike radikalnih muslimanov, v Bosni in Hercegovini, kjer je vse več vesti o njihovem delovanju, pa s tem izrazom označujejo po navadi tiste, ki so državljanstvo BiH pridobili zaradi sodelovanja v vrstah bošnjaške armade med vojno v obdobju od 1992 do 1995. O delovanju vehabij občasno poročajo tudi v Črni gori in uradno naj bi veljalo, da "gre za muslimane, ki svojo vero izpričujejo drugače kot večina drugih prebivalcev islamske vere".

Novi Pazar je sicer prestolnica Sandžaka, območja na jugu Srbije, kjer so muslimani večinsko prebivalstvo in katerega manjši del sega tudi v Črno goro. Kamp in pečina, kjer naj bi se urile vehabije, je policija odkrila v kraju Žabar na planini Ninaja, kakršnih 30 kilometrov zahodno od Novega Pazarja.

Kot je sporočilo srbsko notranje ministrstvo, je policijska akcija trajala več dni in se bo nadaljevala, ker iščejo druge pripadnike te teroristične skupine. Policija je v kampu in pečini našla veliko količino plastičnega razstreliva z urnim mehanizmom, streliva različnega kalibra za puške, zaščitnih mask, pribora za čiščenje orožja in različne uniforme ter druga vojaška oblačila, sanitetni material in propagandno gradivo za teroristično delovanje.