V središču Bagdada 57 mrtvih

V simultanih eksplozijah v središču Bagdada je bilo ubitih najmanj 57 ljudi, njamanj 220 pa je ranjenih. Kmalu po eksplozijah so odjeknili tudi streli.

Objavljeno
12. december 2006 16.25
Bagdad - V eksploziji dveh avtomobilov bombe v centru Bagdadu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 57 ljudi, okoli 220 pa ranjenih. Samomorilski napadalec v avtomobilu je eksploziv aktiviral potem, ko je k svojemu vozilu privabil množico ljudi, ki so na trgu čakali na priložnostno delo. Trg Tajran je sicer znan kot jutranje zbirališče revnih iskalcev priložnostnih del. Kot je sporočila tamkajšnja policija, je nekaj sekund za tem kakih trideset metrov stran razneslo še drugo vozilo.

Nedaleč stran od prizorišča smrtonosnih eksplozij sta poldrugo uro kasneje eksplodirali tudi dve bombi, postavljeni ob cesti. Pri tem so bili ranjeni dva policista in sedem civilistov.

Takoj po eksploziji so odjeknili tudi streli, vendar ni jasno, ali so streljali uporniki ali policija. Po navedbah iraške policije je v tokratnih napadih na osrednji trg v Bagdadu bilo uporabljenih 150 kilogramov eksploziva.

Trg Tajran se nahaja v bližini več ministrstev in močno zastražene zelene cone, v kateri je stavba iraškega parlamenta ter ameriško in britansko veleposlaništvo.

V severnoiraškem mestu Mosul so medtem uporniki med snemanjem ubili 35-letnega snemalca. Ta je za ameriško agencijo AP snemal spopad, ki je izbruhnil med tamkajšnjimi uporniki in policijo. 35-letni Asvan Ahmed Lutfalah je od leta 2005 delal za televizijske novice AP in je tako že druga žrtev omenjene agencije v 21 mesecih.