V središču Bagdada ubitih najmanj 80 ljudi

V dvojnem bombnem napadu v središču Bagdada je bilo danes ubitih najmanj 80 ljudi, okoli 170 pa jih je bilo ranjenih. Nadaljevali so se tudi spopadi med ameriško-iraškimi silami in uporniki.

Objavljeno
12. februar 2007 15.47
Bagdad - V Iraku se nasilje nadaljuje brez predaha. Nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan pa je bil danes obsojen na smrt zaradi zločinov proti človečnosti.

V dvojnem bombnem napadu v središču Bagdada je bilo tako danes ubitih najmanj 80 ljudi, okoli 170 pa jih je bilo ranjenih. Do napada je prišlo med 15-minutno komemoracijo v spomin na lanski napad na šiitsko zlato mošejo v Samari severno od Bagdada, ki je bil pravzaprav uvod v medversko nasilje med šiiti in suniti v Iraku.

Do napada je prišlo na tržnici Šorja v središču iraške prestolnice, ki je bilo nekdaj glavno nakupovalno središče v Bagdadu. Najprej naj bi v podzemni garaži eksplodiral avtomobil bomba, ki je potem sprožil še več eksplozij. Zatem pa je eksplodiral še en avtomobil bomba. V prvi eksploziji je bilo ubitih najmanj 71 ljudi, v drugi pa devet.

Do najhujšega pokola je prišlo okoli 12.30 po lokalnem času, nekaj minut po tem, ko je iraška vlada razglasila 15-minutno prekinitev dela v spomin na lanski napad v Samari. Napad na zlato mošejo v Samari je sicer bil 22. februarja, vendar pa obletnico po muslimanskem lunarnem koledarju obeležujejo danes.

Kake pol ure pred tem napadom je nedaleč stran od tržnice Šorja eksplodirala tudi podtaknjena bomba, ki je zahtevala najmanj devet življenj, še 19 ljudi pa je bilo ranjenih. Bomba, skrita v nakupovalni vrečki, je eksplodirala v bližini priljubljene restavracije, ki je bila tedaj polna ljudi.

Do napadov prihaja kljub poostrenemu varnostnemu nadzoru in okrepljenih ukrepih za končanje nasilja, ki so jih v Bagdadu uvedle iraške oblasti in ameriška vojska. Vendar je bil današnji napad že drugi večji v zadnjih dneh, potem ko je bilo v napadu 3. februarja v Bagdadu ubitih več kot 130 ljudi.

Nadaljevali so se tudi spopadi med ameriško-iraškimi silami in uporniki. Po navedbah ameriške vojske sta bila na zahodu Bagdada ubita dva ameriška vojaka. Južno od Bakube oziroma severovzhodno od Bagdada pa je bilo v spopadih ubitih najmanj 12 upornikov, še 16 pa jih je bilo zajetih, je sporočila iraška vojska.

Nekdanji iraški podpredsednik obsojen na smrt

Nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan je bil danes obsojen na smrt z obešanjem zaradi zločinov proti človečnosti ob pokolu šiitov v vasi Dudžail v 80. letih 20. stoletja. Odločitev je bila pričakovana, saj je prizivno sodišče po pritožbi tožilstva presodilo, da je bila dosmrtna kazen premila.

Sodnik Ali al Kahači je pojasnil, da bo na novo odmerjeno kazen avtomatično pregledal senat prizivnih sodnikov, čeprav je malo verjetno, da bo sprejel drugačno odločitev glede na to, da gre za iste sodnike, ki so presodili, da je bila dosmrtna ječa preblaga kazen.

Po razglasitvi sodbe je Ramadan vzkliknil: "Prisežem pri bogu, da sem nedolžen. Naj mi bog pomaga. Naj se bog maščuje vsem, ki so mi storili krivico."

Sodišče je 5. novembra lani Ramadana obsodilo na dosmrtno ječo zaradi pokola 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1984, medtem ko so bili nekdanjih predsednik Sadam Husein in dva soobtoženca obsojeni na smrt.

Sadam Husein je bil obešen 30. decembra lani, njegov polbrat in nekdanji vodja tajne policije Barzan Ibrahim al Tikriti ter nekdanji predsednik revolucionarnega sodišča Avad Ahmed al Bandar pa 15. januarja. Trije soobtoženci, nekdanji člani stranke Baas, so bili obsojeni na 15 le zapora, četrti pa je bil oproščen.

V Iraku ugrabili dva nemška državljana

V Iraku so ugrabili tudi dva nemška državljana, je danes potrdil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Pogrešajo ju že od prejšnjega tedna, je dejal Steinmeier ob prihodu v Bruselj pred zasedanjem zunanjih ministrov Evropske unije. Nemca naj bi po pisanju nemških časnikov pogrešali že od prejšnjega torka.