V Strasbourgu pričetek Svetovnega foruma za demokracijo

Udeleženci bodo poskušali najti odgovore na ekonomske, socialne in politične izzive, ki vplivajo na družbe po svetu.

Objavljeno
05. oktober 2012 10.34
vidic strateški forum
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Strasbourg − V Strasbourgu se danes začenja Svetovni forum za demokracijo, ki ga prireja Svet Evrope. Na forumu, katerega glavna tema je Demokracija: med starimi vzori in novimi stvarnostmi, bodo visoki politični predstavniki, aktivisti in akademiki po pisanju Slovenske tiskovne agencije poskušali najti odgovore na ekonomske, socialne in politične izzive, ki dandanes vplivajo na družbe po svetu.

Svetovni forum bo do 11. oktobra omogočal izmenjavo izkušenj in pomagal pri prepoznavanju tveganj kot tudi iskanju morebitnih odgovorov na sodobne družbene spremembe, so prepričani pri Svetu Evrope.

Na forumu bo poudarek na prepoznavanju sil, ki bodo oblikovale demokratične družbe v prihodnosti. Pozornost bo namenjena tudi arabski pomladi in vprašanju, ali ta lahko vodi v trajno stabilnost.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland je dejal, da bodo na forumu primerjali konvencionalne koncepte demokracije z novimi stvarnostmi in poskušali oceniti, kako lahko demokratične države zadovoljijo pričakovanja državljanov in se prilagodijo njihovim različnim vrednotam in tradicijam, piše STA.

Forum se bo danes začel s slovesno otvoritvijo, na kateri bodo prisotne nagovorili generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, tunizijski predsednik Moncef Marzouki in jemenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Tavakol Karman.

Na forumu bodo sodelovali tudi predstavniki Slovenije, dodaja STA. Debate na temo demokracije in globalizacije se bo udeležil direktor urada Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za demokratične institucije in človekove pravice pri (ODIHR) Janez Lenarčič. Vodja ene izmed javnih delavnic pa bo predsednik odbora državnega zbora za evropske zadeve Roman Jakič.