V streljanju na severu Kosova umrl Srb, trije ranjeni

Podrobnosti o incidentu, v katerega so bili vpleteni Srbi in Albanci, zaenkrat niso znane.

Objavljeno
10. november 2011 09.49
Posodobljeno
10. november 2011 09.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kosovska Mitrovica − V streljanju v predmestju Kosovske Mitrovice je v sredo zvečer umrl kosovski Srb, še tri osebe srbske narodnosti, med njimi policist, pa so ranjene, piše Slovenska tiskovna agencija. Podrobnosti o incidentu, v katerega so bili vpleteni Srbi in Albanci, zaenkrat niso znane.

Po navedbah tiskovnega predstavnika kosovske policije za območje Kosovske Mitrovice Besima Hotija je do streljanja prišlo, ko je policija posredovala v pretepu med Albanci in Srbi. Hoti je povedal, da niso streljali sodelujoči v pretepu, temveč nekdo drug. Preiskava še poteka, zaenkrat pa tudi še ni jasno, zakaj je pretep sploh izbruhnil.

Kosovska vlada je uporabo sile že obsodila in državljane pozvala, naj ostanejo mirni ter se vzdržijo vsakršnega nasilja, dodaja STA. Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je povedal, da je od pripadnikov misije EU na Kosovu Eulex zahteval, da prevzamejo preiskavo dogodka, ki ga je označil za teroristično dejanje.

Na severu Kosova, vključno s Kosovsko Mitrovico, ki je razdeljena na srbski in albanski del, že več mesecev vlada napetost. Srbi namreč nasprotujejo poskusom kosovskih oblasti, da bi prevzele nadzor nad mejnimi prehodi s Srbijo.