V strmoglavljenju helikopterja 13 mrtvih

Seveozahodno od Bagdada je strmoglavil helikopter ameriške vojske pri čemerje umrlo vseh devet ameriških vojakov na krovu in štirje člani posadke.

Objavljeno
20. januar 2007 19.26
Blackhawk
Bagdad - Severovzhodno od Bagdada je danes strmoglavil ameriški helikopter, pri čemer je umrlo vseh devet ameriških vojakov na krovu in štirje člani posadke, je sporočil predstavnik ameriške vojske, polkovnik Josslyn Aberle. Vzrok nesreče še preiskujejo, podrobnejših podatkov o identiteti žrtev pa Aberle ni razkril. Helikopterji tipa Blackhawk, ki jih ameriška vojska najpogosteje uporablja v Iraku imajo namreč prostora za samo 10 potnikov. V treh ločenih napadih po Iraku so medtem življenje izgubili trije ameriški vojaki.

Ameriška vojska je sicer najhujšo nesrečo od začetka vojne marca 2003 zabeležila konec januarja 2005, ko je med puščavskim viharjem strmoglavil vojaški helikopter, pri čemer je umrlo 31 vojakov. Konec lanskega leta je v nemirni iraški provinci Anbar strmoglavil helikopter, pri čemer so umrli štirje od 16 ameriških vojakov na krovu.

Medtem pa so bili v ločenih napadih po Iraku ubiti trije ameriški vojaki. Prvi je življenje izgubil v eksploziji bombe na severu Bagdada. Pripadnik marincev je podlegel strelnim ranam v provinci Anbar, iz province Niniveh na severu države pa je ameriška vojska poročala o tretji ameriški žrtvi, ki je umrla v petkovi eksploziji bombe. Od začetka ameriške invazije na Irak je v tej državi življenje izgubilo 3039 ameriških vojakov.