V strmoglavljenju helikopterja umrl že drugi mehiški notranji minister

Francisco Blake Mora je že drugi notranji minister, ki ga je v strmoglavljenju letala izgubil predsednik Calderon.

Objavljeno
11. november 2011 20.09
Posodobljeno
11. november 2011 20.23
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ciudad de Mexico - »Na žalost smo našli mrtve notranjega ministra, njegove sodelavce in posadko helikopterja,« je vidno pretresen sporočil tiskovni predstavnik predsednikovega urada Alejandro Sota, ki je pojasnil, da so iskanje začeli, potem ko so izgubili stik s helikopterjem.

Dodal je, da bil minister Francisco Blake Mora na poti v kraj Cuernavaca v sosednji zvezni državi Morelos. Namenjen naj bi bil na srečanje tožilcev, vzrok strmoglavljenja pa še ni znan, poroča STA.

Notranji minister je v Mehiki za predsednikom države drugi najpomembnejši človek, pristojen pa je za notranje in varnostne zadeve. S tem je tudi ključna osebnost v boju proti mamilarskim kartelom in s tem povezanim nasiljem v državi, ki ga od leta 2006 vodi predsednik države Felipe Calderon. To nasilje je od leta 2006 zahtevalo že 45.000 življenj.

45-letni Francisco Blake Mora je bil na položaju od julija lani. Politično kariero je začel sredi 90. let prejšnjega stoletja v svoji rojstni Tijuani, nato pa je bil član kongresa, poroča STA.

Blake Mora je že drugi notranji minister, ki ga je v strmoglavljenju letala izgubil predsednik Calderon. Novembra 2008 sta v strmoglavljenju manjšega letala nad Ciudad de Mexicom umrla notranji minister Juan Camilo Mourino in tožilec v boju proti mamilom Jose Luis Santiago Vasconcelos.