V svežnju Erdoğanovih reform tudi več pravic za kurdsko manjšino

Tri desetletja konflikta med Kurdi in državo so na jugovzhodu Turčije terjala več kot 40.000 življenj.

Objavljeno
30. september 2013 18.28
G20-RUSSIA/PREVIEW
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ankara - Turški premier Recey Tayyip Erdoğan je danes predstavil sveženj reform, ki naj bi krepile svoboščine v državi. Med drugim prinašajo odpravo prepovedi nošnje muslimanske naglavne rute v javnih službah, poleg tega pa krepijo pravice manjšin, predvsem kurdske.

Kot je v Ankari ob predstavitvi t. i. demokratičnega paketa dejal Erdoğan, prepoved nošnje rut odpravljajo v javnih ustanovah. Prepoved ostaja v veljavi v policiji in vojski, pa tudi za tožilce in sodnike, je poudaril.

Njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vse od prihoda na oblast leta 2002 brani nošnjo naglavne rute med muslimankami na vseh področjih, tudi v javnih službah. Stranka je to prepoved, ki je doslej veljala v uradno laični državi, že odpravila v univerzitetnih središčih.

Danes predstavljene težko pričakovane reforme so usmerjene tudi v krepitev pravic manjšin, predvsem kurdske, ki v 75-milijonski Turčiji šteje 15 milijonov pripadnikov. Tri desetletja konflikta med Kurdi in državo so na jugovzhodu države terjala več kot 40.000 življenj.

Med drugim bo lahko v zasebnih šolah po novem pouk potekal tudi v drugih jezikih poleg turščine, tudi v kurdskem. Poleg tega bodo lahko nekateri kraji ponovno prevzeli kurdska imena.

Ukinili bodo tudi desetodstotni prag za vstop v turški parlament, ki trenutno preprečuje kurdskim in drugim manjšim strankam, da bi zasedle poslanske sedeže.

Ankara in Kurdska delavska stranka (PKK), ki že od leta 1984 bije oborožen boj proti turškim silam, sta pred letom dni začeli pogajanja, ki pa so zastala. Potem ko je PKK marca razglasila enostransko prekinitev ognja in maja začela umik svojih borcev s turškega ozemlja, so slednjega v začetku meseca ustavili, češ da vlada ni izpolnila obljub glede reform.

Še pred današnjo predstavitvijo so sicer Kurdi že zavrnili Erdoğanove reforme, ki jih ocenjujejo kot nezadostne.