V Teheranu ostro proti prekupčevalcem z valutami

Policija se je prekupčevalcev lotila po padcu vrednosti iranske valute rial pred dnevi.

Objavljeno
03. oktober 2012 18.15
IRAN-FOREX-ECONOMY-SANCTIONS-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Teheran - V Teheranu so danes med racijo policije proti nezakonitim preprodajalcem z valutami izbruhnili nemiri. Policija se je prekupčevalcev lotila po padcu vrednosti iranske valute rial pred nekaj dnevi, kar je povzročilo resno krizo v iranskem gospodarstvu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je del krivde za rekordno nizko vrednost riala pripisal sankcijam, ki jih je proti Teheranu uvedla mednarodna skupnost zaradi spornega jedrskega programa, del pa tudi lokalnim špekulantom in nezakonitim menjalnicam.

Policija je dobila navodilo, da mora aretirati vse nezakonite preprodajalce valut v trgovskem predelu Ferdovsi v Teheranu. Med racijo so se prekupčevalci spoprijeli s policisti, izbruhnil pa je tudi manjši upor, poroča STA.

Danes je bil zaprt tudi veliki bazar v iranski prestolnici, domnevno zato, ker naj prodajalci ne bi vedeli, kako določiti cene blaga zaradi stalno spreminjajočih se menjalnih tečajev. Na velikem bazarju se namreč dnevno določajo prodajne cene za manjše bazarje in druge tržnice v Teheranu.

V primerjavi z začetkom leta so se vrednosti tujih valut v primerjavi z rialom povečale za več kot 300 odstotkov, kar je povzročilo velike pretrese na iranskem finančnem trgu. Krivdo za trenutno gospodarsko krizo pripisujejo predsedniku Ahmadinedžadu in njegovi vladi, piše STA.

Ahmadinedžad je sicer v torek zavrnil kritike in zatrdil, da so njegovi nasprotniki sprožili psihološko vojno, katere cilj je oslabiti vlado pred predsedniškimi volitvami, predvidenimi za junij 2013.