V Temelinu je iztekla radioaktivna voda

Iz jedrske elektrarne v Temelinu na Češkem je v izteklo okoli 2000 litrov blago radioaktivne vode. Pristojne oblasti trdijo, da v okolju ni povzročila povečane radioaktivnosti.

Objavljeno
01. marec 2007 19.22
V minulih letih je že večkrat prišlo do težav
Praga - Iz jedrske elektrarne v Temelinu na Češkem je v torek izteklo okoli 2000 litrov blago radioaktivne vode, ki pa v okolju ni povzročila povečane radioaktivnosti, so danes sporočile pristojne oblasti. Do izteka je prišlo v prvem bloku reaktorjev, ki je zaradi menjave goriva trenutno zaprt, je pojasnil tiskovni predstavnik elektrarne Milan Nebesar.

Za nesrečo kriv zaposleni

Tiskovni predstavnik češkega urada za jedrsko varnost Pavel Pittermann je dejal, da so jih iz elektrarne o "neznatni zadevi" prvič obvestili v torek zjutraj, kasneje pa so jim posredovali podrobnosti. Do izteka je prišlo skozi ročno vodeno pipo, ki jo je eden od zaposlenih po pomoti pustil odprto. Po Pittermannovih besedah je tekočina prekrila okoli 30 kvadratnih metrov površine, a so jo nemudoma zajezili in zbrali v rezervoar za tekočine.

Razburjenje v Avstriji

Dogodek pa je povzročil veliko razburjenja v sosednji Avstriji, saj so jih o izlitju obvestili šele danes, medtem ko se je zvezni kancler Alfred Gusenbauer na obisku na Češkem mudil ravno v torek, Temelin pa je bil ena glavnih tem njegovega srečanja s češkim premierom Mirekom Topolanekom. Gusenbauer je zato danes takoj poklical češkega kolega in mu povedal, da "si ni tako predstavljal odprtega, prijateljskega sodelovanja", je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stefan Poettler.

Češka zavrača očitke

Tiskovni predstavnik češke vlade Martin Schmarcz pa se je na kritike odzval z besedami, da pripetljaj v Temelinu ni imel takšnih razsežnosti, da bi morala Češka o tem obvestiti Avstrijo. Dodal je, da v torek ni vedel za dogodek, prav tako pa ne ve, ali je zanj v času Gusenbauerjevega obiska vedel Topolanek.

Gusenbauer in Topolanek skušata zgladiti spor

Gusenbauer in Topolanek sta napovedala ustanovitev skupne parlamentarne komisije, ki naj bi rešila dolga leta trajajoči spor med državama glede jedrske elektrarne Temelin. Slednja namreč stoji le 40 kilometrov daleč od državne meje, Avstrijci pa so prepričani, da predstavlja varnostno tveganje. Državi želita s tem ukrepom preprečiti prihodnje blokade meje, do kakršne je minuli teden prišlo zaradi protestnikov, ki so z blokado dveh mejnih prehodov izrazili nezadovoljstvo nad neizpolnjevanjem čeških obljub o izboljšanju varnosti v elektrarni, je takrat povedal Gusenbauer.

Avstrijci so nov val protestov proti Temelinu sprožili zaradi odločitve čeških oblasti novembra lani, da izdajo gradbeno dovoljenje za jedrsko elektrarno, čeprav ta stoji že vse od leta 1987. Sicer so elektrarno v vsej zgodovini obratovanja pestile mnoge težave in okvare, vseeno pa Češka vztrajno trdi, da obratuje skladno z evropskimi standardi.