V trčenju avtobusa in vlaka v Kanadi več mrtvih

V nesreči, že drugi večji v zadnjih mesecih, je umrlo šest ljudi, najmanj tridesest je poškodovanih.

Objavljeno
18. september 2013 18.07
CANADA-CRASH/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ottawa − Ne železniškem prehodu nedaleč od kanadske prestolnice Ottawa sta v času jutranje prometne konice trčila potniški vlak kanadske železniške družbe Via Rail in avtobus, pri čemer je po podatkih reševalcev umrlo šest ljudi, pet jih je umrlo na kraju nesreče, še en pa kasneje v bolnišnici. Med tridesetimi ranjenimi je še deset ljudi v smrtni nevarnosti.

Priče so po besedah tiskovnega predstavnika reševalcev, ki ga povzema agencija AP, povedale, da je sprednji del dvonadstropnega avtobusa povsem uničen.

Razlog za trčenje še ni znan, po navedbah nekaterih prič pa naj voznik avtobusa ne bi upošteval signalizacije. Policisti so že potrdili, da je voznik avtobusa med tistimi osebami, ki so v nesreči izgubile življenje.

Po navedbah železniške družbe Via Rail, ki ji pripada v nesreči udeležen vlak, nihče od njihovih potnikov v trčenju ni bil poškodovan. Na vlaku so bili sicer 103 ljudje.

Na prizorišče nesreče so kmalu po trčenju poleg reševalcev že prispeli tudi preiskovalci urada za varnost v prometu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na nesrečo se je odzval tudi kanadski premier Stephen Harper, ki je sorodnikom žrtev izrazil sožalje. Na spletnem družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je »globoko užaloščen«. »Naše misli in molitve so pri družinah vpletenih,« je še dodal.

To je že druga hujša železniška nesreča v Kanadi v zadnjih mesecih. Šestega julija je namreč v mestu Lac Megantic iztiril vlak z 79 cisternami surove nafte. Eksplozija, ki je sledila, je povzročila ogromen požar, ta pa je zajel in opustošil velik del središča mesta. Umrlo je okoli 50 ljudi.