V Turkmenistanu vodi Berdimuhamedov

V Turkmenistanu so se zaprla volišča, na katerih so Turkmenistanci volili naslednika predsednika Saparmurata Nijazova. Večino glasov naj bi prejel sedanji začasni predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov.

Objavljeno
11. februar 2007 17.48
Saparmurat Nijazov
Aškabad - V Turkmenistanu so se zaprla volišča, na katerih so Turkmenistanci volili naslednika predsednika Saparmurata Nijazova, ki je umrl pred slabima dvema meseca. To so bile prve volitve, na katerih so lahko turkmenistanski volivci izbirali med več kandidati, vendar je zanesljivo večino glasov prejel sedanji začasni predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov.

Po podatkih centralne volilne komisije naj bi se volitev že dve uri pred zaprtjem volišč udeležilo okoli 95 odstotkov volivcev. Turkmenistanska zakonodaja sicer predvideva, da so volitve veljavne, če se jih udeleži vsaj polovica volilnih upravičencev. Prvi uradni rezultati naj bi bili znani v ponedeljek, v sredo pa naj bi že potekalo imenovanje novega predsednika pred parlamentom. Kandidat za zmago potrebuje večino vseh glasov.

Nihče ne dvomi, da bo za petletni mandat izvoljen prav Berdimuhamedov, saj mu njegovih pet protikandidatov ni bilo doraslih. Sedanjega začasnega predsednika je javno podprl celo predsednik centralne volilne komisije.

Številni turkmenistanski volivci si želijo, da bi Berdimuhamedov kmalu odprl Turkmenistan mednarodni skupnosti. Berdimuhamedov, dolgoletni pripadnik Nijazova, je res napovedal nekatere spremembe. Med drugim naj bi ukinil enostrankarski sistem, ki trenutno vlada v državi, Turkmenistancem pa omogočil širok dostop do interneta. Prav tako se je zavzel za večje gospodarske priložnosti.

Politični analitiki pa kljub napovedanim reformam v primeru njegovega vladanja napovedujejo le počasne politične spremembe. 21-letna stroga vladavina Nijazova, ki je bil znan tudi kot Turkmenbaši, oče vseh Turkmenistancev, naj bi namreč državi pustila močan pečat, ki ne bo dovolil hitrih sprememb, pač pa le počasen razvoj.

Prve predsedniške volitve po letu 1992

V Turkmenistanu bodo predsednika izbirali prvič po letu 1992, ko so volivci Separmutu Nijazovu - takrat edinemu kandidatu - namenili skoraj 100-odstotno podporo. Decembra preminuli predsednik, znan tudi kot Turkmenbaši, oče vseh Turkmenistancev, je državi z železno roko vladal 21 let, ni pa imenoval nobenega naslednika.

Za mesto predsednika se v nedeljo poleg Berdimuhamedova potegujejo tudi namestnik ministra za energetiko, dva župana, namestnik guvernerja regije in vodja okrožja, vendar vseh pet kandidatov po mnenju mnogih analitikov pravih možnosti za zmago nima.