V Urugvaju homoseksualci lahko posvojijo otroka

Zgornji dom kongresa južnoameriške države Urugvaj je s podporo 17 od skupaj 23 senatorjev potrdil predlog zakona, ki homoseksualnim parom dovoljuje posvojitve otrok.

Objavljeno
10. september 2009 17.12
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Montevideo - Zgornji dom kongresa južnoameriške države Urugvaj je v sredo s podporo 17 od skupaj 23 senatorjev potrdil predlog zakona, ki homoseksualnim parom dovoljuje posvojitve otrok. Urugvaj je že lani dovolil civilne zveze za homoseksualne pare.

Spodnji dom kongresa je predlog zakona podprl že pretekli mesec, prvi levičarski predsednik države v vsej njeni zgodovini Tabare Vasquez pa je maja homoseksualcem dovolil vpis na vojaške šole.

 

V državi s 3,5 milijona prebivalcev je zakonu najbolj ostro nasprotovala katoliška cerkev. Nadškof Montevidea Nicolas Cotugno je pred glasovanjem dejal, da bi bila potrditev homoseksualnih posvojitev velika napaka, ker ne gre za vero, filozofijo ali sociologijo, ampak za spoštovanje same človeške narave.

 

Urugvaj je sicer med naprednejšimi državami Latinske Amerike. Leta 1907 so tam dovolili ločitev, leta 1932 pa so ženskam dali volilno pravico.