V Urugvaju od danes dovoljene poroke istospolnih parov

Na uradu v prestolnici Montevideo se je za poroko že registriral prvi istospolni par.

Objavljeno
05. avgust 2013 18.57
reut*TAIWAN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Montevideo − V Urugvaju je začela veljati nova zakonodaja, ki omogoča poroke istospolnih partnerjev. Kot poroča tiskovna agencija AFP, se je na uradu v prestolnici Montevideo danes za poroko že registriral prvi istospolni par.

V Latinski Ameriki je v zadnjem času zaznati veliko več naklonjenosti homoseksualnim zvezam. Prva država na območju, ki je legalizirala poroke istospolnih parov, je bila Argentina leta 2010. Zakon, ki je omogočil poroke istospolnim partnerjem, je zatem sredi aprila sprejel še urugvajski kongres, predsednik José Mujica pa je novo zakonodajo podpisal maja.

V Urugvaju so bile sicer že pred sprejetje novega zakona dovoljene civilne zveze istospolnih partnerjev, ravno tako so lahko istospolni pari posvojili otroka, geji pa služili v oboroženih silah.

Poroke istospolnih partnerjev so sicer že dovoljene v 15 državah po svetu. Poleg Argentine in Urugvaja še na Novi Zelandiji, v Južni Afriki, Franciji, Španiji, Norveški, Švedski, Portugalski, Islandiji, Belgiji, Danski, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in Kanadi. Poleg tega se lahko istospolni pari poročijo tudi v 13 ameriških zvezni državah in v prestolnici Washington, pa tudi ponekod v Mehiki. Z odločitvijo sodišča je zakonska zveza istospolnih partnerjev dovoljena tudi v Braziliji.