V Varšavi ustoličili novega nadškofa

Na današnji slovesnosti v varšavski katedrali so za novega varšavskega nadškofa ustoličili 57-letnega Kazimierza Nycza, ki bo na položaju nasledil Stanislawa Wielgusa.

Objavljeno
01. april 2007 16.29
Novi varšavski nadškof Kazimierz Nycz
Varšava Na današnji slovesnosti v varšavski katedrali so za novega varšavskega nadškofa ustoličili 57-letnega Kazimierza Nycza, ki bo na položaju nasledil Stanislawa Wielgusa. Ta je namreč januarja tik po posvetitvi v nadškofa priznal, da je v času komunizma sodeloval s poljsko tajno policijo in kmalu zatem tudi odstopil. Cerkvene slovesnosti sta se udeležila tudi poljski premier Jaroslaw Kaczyinski in predsednik Lech Kaczyinski.

Papež Benedikt XVI. je novega nadškofa, ki je od leta 2004 vodil škofijo Koszalin-Kolobrzeg na severu Poljske, imenoval pretekli mesec, ob začetku današnje cerkvene slovesnosti pa so vsebino papeškega odloka o njegovem imenovanju na mesto varšavskega nadškofa zbranim tudi javno prebrali. Nycz je kasneje vidno ganjen iz rok poljskega kardinala Jozefa Glempa - ta je varšavsko nadškofijo vodil 26 let - prejel srebrno žezlo.

Varšavska nadškofija je tako danes po treh mesecih vendarle dobila svojega vodjo. Nyczovega predhodnika, 67-letnega Wielgusa, ki je škofijo Plock vodil minulih sedem let, je s položaja odnesel škandal v povezavi z njegovim sodelovanjem s poljsko tajno policijo v obdobju komunizma. Svoje sodelovanje s policijo je Wielgus sprva zanikal, vendar je kasneje priznal, da je leta 1978 s tajno policijo podpisal sporazum, po katerem je v zameno za sodelovanje dobil dovoljenje za študij v zahodnem delu takrat razdeljene Nemčije.

Wielgusovo priznanje je poljsko javnost močno razburilo, rimskokatoliško cerkev na Poljskem pa pahnilo v eno najhujših kriz v zadnjem času. Do priznanja je namreč prišlo potem, ko je katoliška cerkev, ki je veljala za eno od trdnjav opozicije komunizmu, po letih molka lani vendarle priznala, da so njeni duhovniki sodelovali s tajno policijo. Wielgus je sicer poljske katoličane, ki predstavljajo 90 odstotkov prebivalstva 38,5-milijonske države, že zaprosil za odpuščanje za svojo napako.