V Vatikanu začetek leta vere

Slovesno mašo ob začetku leta vere, ki bo trajalo do novembra 2013, je daroval papež Benedikt XVI.

Objavljeno
11. oktober 2012 09.39
Posodobljeno
11. oktober 2012 09.46
POPE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Vatikan - V Vatikanu so danes obeležili začetek leta vere, s katerim obeležujejo tudi 50-letnico drugega vatikanskega koncila. Slovesno mašo ob začetku leta vere, ki bo trajalo do novembra 2013, je daroval papež Benedikt XVI. v navzočnosti več sto škofov z vsega sveta, med drugim ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in celjskega škofa Stanislava Lipovška, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Maše se je udeležilo tudi 70 še živečih udeležencev drugega vatikanskega koncila, na katerem so pred pol stoletja sprejeli več dokumentov, ki so Cerkev prilagodili razmeram v sodobnem svetu.

Navzoča sta bila tudi konstantinopelski patriarh Bartolomej I. in vodja Anglikanske cerkve Rowan Williams, poroča STA.

Drevi bo v Rimu, podobno kot pred 50 leti, še procesija z baklami od Angelskega gradu proti Vatikanu.

Z letom vere želi papež kristjane spomniti, kaj resnično uči koncil, ter v Cerkev znova pritegniti tiste, ki so se od vere oddaljili.

Papež vernike pozval, naj »oznanjajo evangelij in vero«

Vernike je danes v pridigi pozval, naj, podobno kot prvi apostoli, začnejo »romanje v puščave sveta« ter »oznanjajo evangelij in vero«. Za to romanje pa so po njegovih besedah nujne preproščina, gorečnost in ponižnost, kakršne je Cerkev poznala na začetku, navaja STA.

Poudaril je, da je ob tako pomembni obletnici v Cerkvi treba oživiti »pozitivno napetost, željo, da bi ponovno spoznali Kristusa v sodobnem domu«.

Ob tem je papež opozoril, da mora notranji elan temeljiti na konkretnih in natančnih temeljih, kakršni so dokumenti drugega vatikanskega koncila.

»Večkrat sem rekel, da se je treba vrniti k črki koncila, to je k njegovim besedilom, da bi odkrili njegov pravi duh,« je dejal. »Ponavljam resnična dediščina koncila je v njih«, je dodal in opozoril, da koncil ni sprejel nič novega glede vere, temveč se je ukvarjal s tem, »kako naj ista vera živi naprej«.

Benedikt XVI. si je od začetka pontifikata prizadeval popraviti tisto, kar sam imenuje nerazumevanje drugega koncila. Kot poudarja, koncil ni pomenil revolucionarnega odmika od preteklosti, temveč je obudil najboljšo tradicijo Cerkve.

Mineva 50 let od začetka drugega vatikanskega koncila

Drugi vatikanski koncil, na katerem je sodelovalo okoli 2500 predstavnikov Cerkve z vsega sveta, se je začel 11. oktobra 1962 in zaključil 8. decembra 1965. Papež Janez XXIII., ki je koncil sklical, njegovega konca ni dočakal, saj je prej umrl, njegovo delo pa je dokončal njegov naslednik, papež Pavel VI.

Rezultata koncila sta med drugim vpeljava nacionalnih jezikov v bogoslužje namesto latinščine ter ekumenski dialog med različnimi krščanskimi skupnostmi.

Prav ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila pa se je v Vatikanu v nedeljo začela sinoda o novi evangelizaciji.

To je prva sinoda po letu 1974, na njej pa si bo do 28. oktobra 262 udeležencev - škofov in drugih izvedencev z vsega sveta - prizadevalo najti način za novo evangelizacijo v času, ko kristjani izgubljajo vpliv v Evropi, v nekaterih delih sveta pa so žrtve diskriminacije, še piše STA.