V Italiji podaljšali izredne razmere do konca januarja

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
07. oktober 2020 07.09
Posodobljeno
07. oktober 2020 21.16
V Italiji so uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem v vsej državi in zaostrili nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Vojko Urbančič, Špela Javornik, Mirt Bezlaj, STA
Vojko Urbančič, Špela Javornik, Mirt Bezlaj, STA
Ključni poudarki:
  • V torek v Sloveniji 356 novih okužb, daleč največ doslej.
  • V karanteni tudi večji del ameriškega vojaškega vrha.
  • Od danes v večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok.
  • Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5353 testih potrdili 363 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še pet ljudi.


21.15 Pandemija bi lahko v revščino pahnila 115 milijonov ljudi

Gospodarske posledice pandemije covida-19 bi lahko v hudo revščino pahnile 115 milijonov ljudi, je danes posvarila Svetovna banka. Globalna huda revščina se bo po pričakovanjih povečala prvič po več kot 20 letih, piše na spletni strani organizacije.
»Zaradi pandemije in globalne recesije bi se lahko v hudi revščini znašlo 1,4 odstotka svetovnega prebivalstva,« je povedal predsednik Svetovne banke David Malpass. Letos bi se tako lahko število hudo revnih ljudi, kar pomeni, da imajo manj kot 1,90 dolarja na dan, povečalo za od 88 do 115 milijonov. Dejansko število bo odvisno od razmer v svetovnem gospodarstvu, ki bi se lahko skrčilo za od pet do osem odstotkov. Ob širši definiciji revščine je revnih ljudi še veliko več. Manj kot 3,20 dolarja na dan ima skoraj četrtina ljudi, manj kot 5,50 dolarja pa več kot 40 odstotkov, kar je skoraj 3,3 milijarde ljudi, še navajajo v organizaciji.

17.25 Zapreti so morali VDC Zagorje

Zagorje – V Zagorju so včeraj zabeležili šest novih okužb s korona virusom. Podatki kažejo, da je Zasavje po številu rasti okužb v zadnjih dveh tednih na drugem mestu, takoj za koroško regijo. Posebej zaskrbljujoče je, pravijo v Zagorju, da je virus vdrl tudi v njihov Varstveno delovni center, VDC Zagorje, z odraslimi osebami z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Zapreti so morali svojo dnevno enoto, v kateri je 148 uporabnikov; zaposlenih v VDC je petdeset. V izogib dodatnemu širjenju okužb v Zagorju od jutri omejujejo tudi dostop do vseh otroških igral. P. M.

17.10 Evropska komisja napovedue izdajo obveznic v višini do 100 milijard evrov

Evropska komisija je danes napovedala, da bo izdala svoje prihodnje obveznice v okviru instrumenta Sure v višini do 100 milijard evrov v obliki socialnih obveznic. V ta namen je sprejela neodvisno ocenjen okvir, ki vlagateljem zagotavlja, da bodo zbrana sredstva namenjena socialnemu cilju, so sporočili v Bruslju. Zbrana sredstva bodo upravičenim državam članicam dodeljena v obliki posojil za pomoč pri kritju stroškov, ki so neposredno povezani s financiranjem nacionalnih shem skrajšanega delovnega časa in podobnih ukrepov, sprejetih v odziv na pandemijo novega koronavirusa.

Po današnji napovedi je komisija korak bliže izdaji prvih obveznic Sure. Prva transakcija bo sledila v drugi polovici oktobra.
Napoved Evropske komisije je prišla po tem, ko je Svet EU 25. septembra prižgal zeleno luč za dodelitev finančne podpore v višini 87,4 milijarde evrov 16 državam EU v okviru sheme Sure za pomoč pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic pandemije covida-19 na gospodarstvo. Za Slovenijo je potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov.

16.55 V Iranu rekordno število smrtnih žrtev

V Iranu je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo rekordnih 239 ljudi. Skupno je ta bolezen v Iranu terjala že 27.658 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Iranu so imeli zadnji najbolj smrtonosen dan v ponedeljek, ko so potrdili 235 smrti.
V zadnjem dnevu so potrdili še 4019 okužb z novim koronavirusom, kar je le malo pod rekordnimi 4151 okužbami dan prej. Skupno so v državi potrdili 483.844 okužb. Epidemiološka slika se je v Iranu poslabšala v zadnjih tednih. Oblasti so napovedale, da bo od sobote v prestolnici na vseh javnih krajih obvezna uporaba zaščitnih mask.

image
Iran je večja nakušpovalna središča spremenil v bolnišnice. FOTO: Ali Khara via Reuters


16.45 V Švici več kot 1000 novih okužb

V Švici je poskočilo število novih okužb z novim koronavirusom. Potem ko so v zadnjem tednu dnevno v povprečju poročali o okoli 500 novih okužbah, so v zadnjih 24 urah v Švici in Lihtenštajnu potrdili 1077 novih primerov, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Še v torek so poročali o okoli 700 novih okužbah. V povprečju so imeli po tisoč okužb dnevno nazadnje v aprilu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Švica v svojo statistiko upošteva tudi okužbe, ki jih potrdijo v sosednji kneževini Lihtenštajn, kjer pa so v zadnjem dnevu potrdili le tri. Prejšnji teden je bilo v povprečju pozitivnih 5,3 odstotka vseh testov.

15.40 Na Poljskem prvič več kot 3000 novih okužb

Na Poljskem so spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili okužbo pri 3003 ljudeh, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. Obenem imajo v državi še 75 novih smrtnih žrtev covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Moramo računati na to, da bodo v prihodnjih dneh številne smrtne žrtve,« je danes povedal tiskovni predstavnik ministrstva. Največ novih okužb so potrdili v Varšavi, in sicer 527. V državi so prejšnji rekord postavili v soboto, ko so potrdili 2376 novih okužb. Doslej so na Poljskem sicer potrdili 107.319 okužb, od tega je umrlo 2792 ljudi.

15.30 Nove okužbe v domovih za starejše

Ob povečanju okužb z novim koronavirusom so nove okužbe zaznali tudi med varovanci in zaposlenimi v domovih za starejše. Rezultati torkovega testiranja v Centru za starejše v Murski Soboti, ki je sicer enota Doma starejših Rakičan, so potrdili nove okužbe pri treh stanovalcih in dveh zaposlenih. Tako imajo skupaj 29 okužb z novim koronavirusom, od tega je okuženih 11 zaposlenih in 18 stanovalcev. Dva stanovalca sta nameščena v bolnišnici Murska Sobota, preostali stanovalci z okužbo pa so nameščeni v rdeči coni, medtem ko so zaposleni v karanteni, je za STA sporočil direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj.

V Domu za varstvo odraslih Velenje so v ponedeljek zvečer izvedeli, da je bila na testiranju za covid-19 pozitivna ena njihova sodelavka, ki pa v zadnjem tednu dni zaradi koriščenja dopusta ni bila v službi, je za STA pojasnila direktorica Violeta Potočnik Krajnc. V torek so tako odvzeli brise vsem zaposlenim, ki so bili v stiku z okuženo, a so bili vsi testi negativni.

V Dom Petra Uzarja Tržič so bili s sobote na nedeljo obveščeni, da je uporabnica pomoči na domu pozitivna na koronavirusno bolezen. Že v nedeljo so izdali karantenske odločbe za dva zaposlena in ju s tem umaknili iz delovnega procesa. V ponedeljek so organizirali testiranje za oba zaposlena, ki sta bila v stisku z omenjeno uporabnico, eden izmed testov je bil pozitiven. V torek so nato testirali zaposlene na enoti pomoči na domu in vse uporabnike, s katerimi je bil omenjeni zaposleni v stiku. Vsi testi tako zaposlenih in uporabnikov so bili negativni, je za STA navedel vršilec dolžnosti direktorja Urban Bole.

13.57 Ukrepe v boju proti pandemiji zaostrujejo tudi v Belgiji, Berlinu in Frankfurtu

Pristojne službe v Belgiji ter nemških mestih Berlin in Frankfurt so zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v torek napovedale ostrejše ukrepe v boju proti pandemiji covida-19. Ti med drugim predvidevajo zgodnejše zapiranje gostinskih lokalov ter strožja pravila glede druženja ljudi. 

13.19 V Italiji podaljšali izredne razmere do konca januarja

Italijanska poslanska zbornica je danes potrdila vladni predlog, s katerim v državi podaljšujejo izredne razmere zaradi covida-19 do 31. januarja 2021. Opozicijske stranke sicer protestno niso glasovale. Vlada premiera Giuseppeja Conteja je izredne razmere razglasila 31. januarja za pol leta, potem ko so v državi potrdili prvi primer novega koronavirusa pri kitajskemu paru. Julija je izredne razmere podaljšala do 15. oktobra. Z izrednimi razmerami italijanska vlada dobi potrebna pooblastila za sprejemanje posebnih ukrepov, mora pa ji to odobriti parlament. Številni ukrepi za zajezitev pandemije so vezani prav na ta pooblastila. Minister za zdravje Roberto Speranza je v torek v parlamentu predstavil še nove načrte za zajezitev novega koronavirusa, med drugim z uvedbo obveznega nošenja mask na prostem. Doslej so bile maske obvezne predvsem v javnem prevozu in zaprtih prostorih, tudi v pisarnah. Zdaj bodo ta pravila zaostrili, tako da bodo maske obvezne vedno in povsod, razen v domačem stanovanju. Prav tako bodo zaostrili nadzor nad izvajanjem teh zaščitnih ukrepov. Varnostni organi pa bodo skrbeli tudi, da se ljudje ne bodo zbirali, pri tem pa bo pomagala tudi vojska.

12.08 V šempetrski bolnišnici konec tedna nared oddelek za bolnike s covidom-19

V stari stavbi šempetrske bolnišnice bodo do konca tedna uredili poseben oddelek za bolnike s covidom-19, ki bo lahko sprejel do 15 bolnikov, je za STA povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler. Bolnišnica sodi v drugi red slovenskih bolnišnic, ki morajo po navodilih ministrstva za zdravje urediti take oddelke.

Do nedelje so v šempetrski bolnišnici skrbeli za osem oskrbovancev doma starejših iz ljubljanske Šiške, še prej pa za oskrbovance doma v Murski Soboti, ki so bili sicer okuženi, niso pa zboleli. Nameščeni so bili v zgornjem nadstropju stare bolnišnice, ki ima za sprejem takih bolnikov tudi poseben vhod. V ponedeljek so začeli prenovitvena dela na tem delu stare bolnišnične stavbe in po besedah Savnik Winklerjeve tam zdaj vgrajujejo plinske instalacije. »Ta negovalni oddelek bomo tako zdaj dodatno uredili tudi za zahtevnejše bolnike,« je dodala. Na tem negovalnem oddelku bi lahko postavili od deset do 15 postelj, vendar ga bodo lahko po potrebi tudi še nekoliko širili. Ministrstvo za zdravje je sicer predvidelo, da bi v šempetrski bolnišnici vzpostavili oddelek za 25 bolnikov s covidom-19, od tega 15 postelj za akutne bolnike in deset postelj za nego teh bolnikov. 

10.41 V torek v Sloveniji potrjenih rekordnih 356 okužb z novim koronavirusom

V torek so v Sloveniji opravili 3998 testov na okužbo z novim koronavirusom, 356 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila prek twitterja. Gre za nov rekord dnevnega prirastka števila okuženih, prav tako je prvič ta številka presegla 300. Nikoli doslej tudi niso opravili toliko testov v enem dnevu.

10.34 Na Hrvaškem 363 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5353 testih potrdili 363 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še pet ljudi, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za drugo največje dnevno število okuženih v državi, potem ko so 3. septembra našteli za zdaj rekordnih 369 okužb v 24 urah. Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo znova največ novih okužb z novim koronavirusom v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so potrdili še 61 primerov. Iz primorsko-goranske županije danes poročajo o 17 novih okužbah, iz istrske županije pa o dveh. Na Hrvaškem je trenutno 1830 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 344 bolnikov, med njimi jih je 26 priključenih na ventilatorje, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem dobili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 18.447 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 309. Okrevalo je 16.308 ljudi. Doslej so izvedli nekaj manj kot 338.600 testov, je še sporočil nacionalni štab.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v torek napovedal, da bodo zaščitne maske verjetno kmalu obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Uporaba mask bo obvezna tudi tudi na prostem, kadar se ni možno izogniti medsebojnim stikom ljudi, kot so avtobusna in tramvajska postajališča, vrste pred bankomati in podobno.

9.56 Milijarderji še bogatejši

Najbogatejši Zemljani so med pandemijo covida-19 postali še bogatejši, je pokazala študija svetovalnega podjetja PwC in švicarske banke UBS. Bogastvo več kot 2000 milijarderjev je do konca julija zraslo na rekordnih okoli 10.200 milijard dolarjev, je razvidno iz danes objavljenih podatkov. Prejšnji rekord so milijarderji dosegli konec leta 2017, ko so imeli skupaj okoli 8900 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
Najbogatejši Zemljani so med pandemijo covida-19 postali še bogatejši, je pokazala študija svetovalnega podjetja PwC in švicarske banke UBS. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters


V študiji pojasnjujejo, da je porast bogastva posledica obnovitve trga z delnicami, veliko pa so pripomogle tudi investicije v tehnologijo in zdravstvo. Na svetu je trenutno 2189 ljudi, katerih premoženje je ocenjeno na več kot milijardo dolarjev. Pri tem so med drugim upoštevali denar, nepremičnine, delnice in luksuzne dobrine. V Evropi je 548 milijarderjev, od tega jih je največ, 114, v Nemčiji.

9.41 V Nemčiji potrdili rekordno število novih okužb po aprilu

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdii 2828 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po aprilu, ko je pandemija covida-19 v državi dosegla vrhunec, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 16 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na vrhuncu pandemije konec marca in v aprilu so v Nemčiji imeli po več kot 6000 novih okužb na dan. S strogimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa jim je uspelo število novih okužb močno zmanjšati, po rahljanju omejitev pa je znova začelo naraščati julija. V zadnjih tednih so že večkrat potrdili rekordno število okužb po aprilu, nazadnje v petek, ko so potrdili 2673 na novo okuženih. Skupno so po podatkih nemškega inštituta za javno zdravje doslej potrdili 306.086 primerov okužbe z novim koronavirusom.

7.48 V Braziliji skoraj 42.000 novih okužb s koronavirusom v enem dnevu

V Braziliji so v torek potrdili skoraj 42.000 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu po 11. septembru, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Umrlo je še 819 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 147.494, poročajo tuje tiskovne agencije. Po uradnih podatkih so v Braziliji od začetka epidemije potrdili 4.969.141 okužb s koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa je v tej državi umrlo 147.494 ljudi. V zadnjem dnevu so potrdili 41.906 novih okužb.

7.13 Zaradi koronavirusa v karanteni tudi večji del ameriškega vojaškega vrha

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom je od torka v karanteni večji del štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA z načelnikom generalom Markom Milleyjem na čelu. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri tesnem sodelavcu ameriškega predsednika Donalda Trumpa Stephenu Millerju.

Vojaški vrh je v karanteni zaradi okužbe admirala Charlesa Raya, namestnika poveljnika obalne straže. Z njim so bili kolegi generali in admirali skupaj v petek v Pentagonu v tako imenovanem bunkerju, v ponedeljek pa je bil admiralov test na covid-19 pozitiven. Ray je bil 27. septembra v Beli hiši na vojaški proslavi. To je le dan po slovesnosti ob imenovanju kandidatke za vrhovno sodnico ZDA Amy Coney Barrett, na kateri naj bi se okužili mnogi, med njimi tudi predsednik Trump. Kdaj natančno se je Trump okužil, sicer ni znano, ker njegovi zdravniki nočejo razkriti, kdaj je imel zadnji negativni test za koronavirus.

Več v članku: Trump za pomoč Američanom brez dogovora s kongresom

image
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


6.30 Od danes v večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok

Upravniki večstanovanjskih stavb bodo morali od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše. Razpršilniki morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima. Tako namreč določa vladni odlok, ki je začel veljati danes.

Namestitev razpršilnikov glede na odlok opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenje okužbe z novim koronavirusom. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.