V Veliki Britaniji pobili 160.000 puranov

Evropska komisija obvešča, da so v Veliki Britaniji pobili vseh 160.000 puranov na farmi, kjer so pred dnevi odkrili virus ptičje gripe. Prehranski odbor je preveril prihaja do nje tudi na Madžarskem.

Objavljeno
06. februar 2007 17.35
V Angliji bodo zaradi pojava pričje gripe ubili 160.000 puranov.
Bruselj - V Veliki Britaniji so pobili vseh 160.000 puranov na farmi, kjer so pred dnevi odkrili virus ptičje gripe, je danes po sestanku stalnega odbora za prehransko verigo in zdravstveno varstvo živali, ki ga sestavljajo strokovnjaki za varno hrano iz držav članic Evropske unije, sporočila Evropska komisija.

Omenjeni odbor se je seznanil s stanjem glede ptičje gripe na Otoku in Madžarskem, kjer se je virus letos v EU pojavil prvič po lanskem poletju.

Komisija je danes države članice ponovno pozvala k najstrožjim ukrepom ter jim naložila, naj pregledajo ukrepe, ki so trenutno v veljavi v posamezni državi. Ob tem je priporočila, naj perutnina ostane v zaprtih prostorih na območjih, ki so visoko rizična.
Odbor je danes razpravljal tudi o cepljenju perutnine. To naj v celotni EU ne bi bilo mogoče, je sporočila komisija. O cepljenju proti ptičji gripi bodo veterinarski strokovnjaki razpravljali marca na mednarodni konferenci v Veroni v Italiji, ki jo bo komisija tudi soorganizirala.

Velja dodati, da je evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu dejal, da v prihodnje v EU pričakuje še kakšne izbruhe ptičje gripe. Ob tem je poudaril, da Evropska komisija ptičjo gripo obravnava kot "bolezen živali" in ne kot "pandemijo".