V veljavi Start, nov sporazum o zmanjšanju jedrske oborožitve

Zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta si na krajši slovesnosti ob Münchenski varnostni konferenci izmenjala ratifikacijske listine novega sporazuma o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve Start. S tem je novi Start uradno stopil v veljavo.

Objavljeno
05. februar 2011 16.52
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je ob tem povedala, da gre za sporazum, ki zmanjšuje jedrsko nevarnost za Rusijo in ZDA ter ob tem tudi za ves svet, predvideva pa sodelovanje, ki je v interesu obeh strani, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zunanji minister Rusije Segej Lavrov je na slovesnosti pohvalil načela enakopravnosti in nedeljive varnosti, ki veljajo v sporazumu. Poudaril je, da bo ta prinesel povečanje mednarodne stabilnosti, pomeni pa trden temelj za sodelovanje med ZDA in Rusijo na mnogih področjih, navaja STA.

Izmenjava ratifikacijskih listin pomeni še zadnji formalni korak po ratifikaciji sporazuma v senatu konec decembra in v ruski dumi sredi januarja. Sporazum sta sicer po dolgotrajnih pogajanjih predsednika obeh držav, Barack Obama in Dmitrij Medvedjev, podpisala 8. aprila lani v Pragi.

Nova pogodba o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve pa kljub vsemu obema državama - ti imata po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v lasti 90 odstotkov vsega svetovnega jedrskega orožja - dopušča dovolj jedrskih konic za večkratno razstrelitev sveta, še piše STA.