V Washingtonu vroče glede iraške politike

Nastopi ameriških senatorjev v nedeljskih oddajah ameriških televizij so pokazali, da se obetajo vroče razprave glede iraške politike.

Objavljeno
05. februar 2007 10.05
Senatorju Johnu McCainu je uspelo prepričati Busha
Washington - Nastopi ameriških senatorjev v nedeljskih oddajah ameriških televizij so pokazali, da se obetajo vroče razprave glede iraške politike, predvsem okrog predlogov neobvezujočih resolucij o nasprotovanju ali podpori odločitvi predsednika Georgea Busha, da v Irak pošlje 21.500 dodatnih vojakov. Republikanski senator John McCain iz Arizone je napadel Busheve nasprotnike, da niso iskreni, drugače bi šli do konca in vzeli denar za vojno.

V Irak 21.500 dodatnih vojakov

McCain je za televizijo ABC dejal, da je predlog resolucije, ki ima trenutno največ podpore enak nezaupnici vojakom v Iraku in razen kritike Busheve politike ne ponuja nobenih rešitev. McCain sicer predlaga svojo resolucijo, ki izraža podporo Bushevi odločitvi o napotitvi 21.500 dodatnih vojakov v Irak ter določa mejnike, ki jih mora izpolniti iraška vlada. Vietnamskemu veteranu McCainu je prav tako na televiziji ABC nasprotoval republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel, prav tako vietnamski veteran, s katerim sta bila trdna zaveznika leta 2000, ko je McCain neuspešno izzval Busha za predsedniško nominacijo stranke.

Preprečevanje glasovanja o resoluciji

Hagel je dejal, da je McCainova resolucija brezpredmetna, ker ob naštevanju mejnikov ne govori o posledicah, če ti ne bodo doseženi. Hagel je zatrdil, da ima predlog resolucije republikanca Johna Warnerja iz Virginije alternativne predloge Bushevi politiki, kot je umik ameriške vojske stran od državljanske vojne med Iračani in osredotočenje na varovanje iraških meja.

Warnerjev predlog izraža nasprotovanje Bushevi politiki, obenem pa zagotavlja nadaljnje financiranje vojne, kar pa je naletelo na kritike nekaterih demokratov. Demokrati obtožujejo republikance, da skušajo preprečiti glasovanje o resoluciji, republikanci, kot je Lindsay Graham iz Južne Karoline, pa trdijo, da nima smisla glasovati o neobvezujoči resoluciji.

Na televiziji NBC je v nedeljo nastopil demokratski predsedniški kandidat John Edwards iz Severne Karoline, ki se je skušal glede Iraka ločiti od vodilne demokratske kandidatke senatorke iz New Yorka Hillary Clinton. Edwards je leta 2002 kot senator prav tako glasoval za vojno v Iraku, vendar je kasneje priznal, da je naredil napako. Clintonova tega ni priznala, kakor tudi ni dejala, da je bila vojna napaka, ampak trdi, da jo je Bush zavedel. Edwards, ki je sicer večino časa porabil za razlago svojega načrta uvedbe splošnega zdravstvenega zavarovanja, je dejal, da bi moral biti vsak predsedniški kandidat pošten in odkrit glede podpore iraški vojni.