Silvio Berlusconi okužen

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
02. september 2020 07.28
Posodobljeno
02. september 2020 20.57
Nekdanji italijanski premier Siulvio Berlusconi je okužen. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Š. J., M. B., STA
Š. J., M. B., STA
KLJUČNI POUDARKI:
  • Avstralija v recesiji po skoraj tridesetih letih.
  • V Sloveniji 55 novih okužb s koronavirusom, ena oseba je umrla.
  • V Avstriji potrdili 327 novih okužb


20.45 Nekdanji Italijanski premier Silvio Berlusconi okužen

Po obisku Sardinje je bil 83-letni nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi pozitiven na testu za prisotnost koronavirusa. Po okužbi se je Berlusconi umaknil v osamo, od koder nadaljuje z delom, je sporočila njegova politična stranka Forza Italia. Njegov zdravnik Alberto Zangrillo je italijanskim medijem dejal, da je okuženi asimptomatičen, poroča britanski medij Guardian. Sardinija je sicer ena izmed regij, ki se jo je prvi val epidemije v Italiji komaj dotaknil, a ob poletnemu turističnemu navalu se je virus pospešeno pričel širiti tudi tam. 

20.40 V Franciji več kot 7000 novih okužb

V Franciji so v preteklih 24 urah potrdili 7017 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Dan pred tem so jih potrdili okoli 5000. Delež pozitivnih testov je bil oba dneva enak, in sicer 4,3 odstotka. Za covidom-19, ki ga povzroča novi koronavirus, je v preteklih 24 urah umrlo še 25 bolnikov, od začetka epidemije pa skupaj 30.686, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na oddelkih za intenzivno nego so sprejeli še 22 bolnikov, skupno jih je zdaj 446. V Franciji so v preteklih sedmih dneh opravili več kot milijon testov za novi koronavirus, s čimer vlada izpolnjuje svoj cilj. Pristojni ob tem opozarjajo, da se virus še naprej širi po vsej državi.

19.45 Indija zabeležila skoraj 80.000 novih okužb

 Indija je v zadnjem dnevu potrdila kar 78.357okužb z novim koronavirusom. Število vseh uradno potrjenih okužb je v tej državi že preseglo 3,7 milijonov. Indija postaja svetovni epicenter pandemije. Če se bo trenutna rast okužb nadaljevala, bo po številu obolelih kmalu prehitela Brazilijo in se zavihtela na drugo mesto na svetu. Kljub rasti okužb je vlada pričela z omiljevanjem ukrepov, v prid ponovnemu gospodarskemu zagonu.

17.15 Norveška prvič po četrt stoletja v minusu

Norveška je v drugem letošnjem četrtletju prvič v 25 letih zabeležila javnofinančni primanjkljaj, saj je na finance države izrazito negativno vplivala pandemija covida-19. Skandinavska država, ki je največja proizvajalka nafte in plina v regiji, je imela v drugem četrtletju 83 milijonov kron (skoraj osem milijard evrov) primanjkljaja. Še v prvem trimesečju je Norveška beležila 22 milijard kron presežka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Padec so na Norveškem pripisali padcu prihodkov v naftnem sektorju, nižjim davkom in manjšim dividendam, medtem ko so narasli odhodki, namenjeni za blaženje posledic pandemije, kot so nadomestila za brezposelne. Med letoma 2002 in 2019 je Norveška zabeležila povprečni presežek v višini 10,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Kljub temu pa lahko Norveška računa na obsežen nacionalni premoženjski sklad, ki je največji na svetu, vreden več kot 10.000 milijard kron (986 milijard evrov.

17.00 Svetovlano telo EU odsvetuje zapirnaje šol, če ni nujno

Zaprtju šol bi se morali v boju proti novem koronavirusu kolikor je le mogoče izogibati in ga razumeti le kot skrajno možnost, je na zaslišanju v Evropskem parlamentu danes poudarila direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon. Vloge otrok pri širjenju virusa zaenkrat res še nismo nedvoumno razjasnili, a vendarle otroci in mladostniki že več mesecev predstavljajo manj kot pet odstotkov vseh potrjenih primerov koronavirusne bolezni 19, je spomnila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Obenem v državah, kjer so šole že pred 1. septembrom odprle svoja vrata, seveda ob upoštevanju posebnih higienskih standardov, niso zabeležili porasta okužb. Nasprotno je jasno, da zaprtje šol slabo vpliva na počutje otrok in zavira njihovo izobraževanje.  ECDC s sedežem v Stockholmu je organ EU, ki Evropski komisiji in vladam držav članic unije svetuje in pomaga v boju proti nalezljivim boleznim.

image
Prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze. FOTO: Jure Eržen/Delo


13.35 Študija: Na Islandiji 90 odstotkov okuženih štiri mesece ohranilo protitelesa proti koronavirusu

Na Islandiji je več kot 90 odstotkov ljudi, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom, razvilo protitelesa in ohranilo enako raven do štiri mesece po okužbi, ugotavlja v torek objavljena študija. Dosedanje raziskave so medtem ugotavljale, da se raven protiteles v nekaj mesecih po okužbi močno zniža.

13.21 Prvi primer koronavirusa v največjem migrantskem centru v Grčiji

Grške oblasti so danes sporočile, da so v največjem centru za migrante Moria na otoku Lezbos potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom. V prenapolnjenem centru v slabih higienskih in siceršnjih pogojih trenutno biva okoli 12.700 ljudi, kar za več kot štirikrat presega dejanske kapacitete. Center bodo po navedbah ministrstev za migracije in za zdravje do 15. septembra v celoti zaprli, dostop bodo dovolili le varnostnikom ob predhodnem preverjanju telesne temperature. Medtem preverjajo vse stike okuženega in v centru izvajajo obsežna testiranja.

image
Zračni posnetek begunskega centra Moria na grškem otoku Lezbos v Grčiji. FOTO: Aris Messinis/Afp


Minuli mesec so okužbo potrdili pri 35-letniku iz Jemna, nastanjenem v podobnem centru na otoku Hios. Več primerov okužbe so že imeli tudi v migrantskih centrih v celinski Grčiji, med drugim aprila kar 150 v nekem hotelu za migrante na Peloponezu. Grčijo sicer epidemija doslej ni močno prizadela, saj je zaradi covida-19 tam umrlo skupno 271 ljudi, nihče med njimi v migrantskem centru.

12.41 V delih Škotske zaradi koronavirusa omejili stike

V delih Škotske so zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 danes poostrili pravila glede stikov. V Glasgowu in na nekaterih drugih območjih na zahodu Škotske se tako prebivalci na svojem domu ne smejo srečevati s člani drugih gospodinjstev, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrep bo veljal dva tedna.

12.15 V Avstriji potrdili 327 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 327 novih okužb z novim koronavirusom, sta danes sporočila avstrijsko notranje ministrstvo in ministrstvo za zdravje. Dan prej so v Avstriji potrdili nekaj več kot 200 novih okužb. Trenutno se v avstrijskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 157 bolnikov, od tega jih je 30 na intenzivni negi. 140 novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili na območju Dunaja, 61 na Tirolskem in 46 v Spodnji Avstriji. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 24 novih okužb, na Gradiščanskem deset in tri na avstrijskem Koroškem. V Avstriji je doslej zaradi covida-19 umrlo 734 bolnikov. Skupno so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 27.969 osebah. Trenutno je v naši severni sosedi aktivno okuženih z novim koronavirusom 3415 ljudi.

10.52 V Koroškem domu starostnikov v Črnečah še dve okuženi stanovalki

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom pri stanovalkah. Nobena od njiju ne kaže znakov okužbe, obe sta, tako kot prvi dve okuženi stanovalki, zdaj v rdeči coni doma, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Med zaposlenimi novih okužb niso odkrili. Na novo okuženi stanovalki sta obe bili sostanovalki prvih dveh okuženih stanovalk. Vse štiri so tako z istega oddelka, to je oddelka, kjer skrbijo za osebe z demenco. Ta oddelek v celoti obravnavajo kot sivo cono, v kateri so onemogočeni stiki z drugimi stanovalci. Štiri doslej potrjeno okužene stanovalke pa so, kot omenjeno, zdaj v rdeči coni doma.

image
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prvi dve okužbi so sicer v domu potrdili prejšnji teden, okužbo pa je v dom vnesla na novo sprejeta stanovalka. Sprejeli so jo v petek, 21. avgusta. Takrat ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je kasneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra.
Ob prvi potrjeni okužbi so v Koroškem domu starostnikov v Črnečah ustavili vse nove sprejeme stanovalcev, prav tako obiske in druženja med stanovalci. 

V domu, ki skrbi za okoli 255 stanovalcev, so doslej skupno opravili najmanj 150 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Nazadnje so v torek brise odvzeli pri 38 stanovalcih in 15 zaposlenih. Med zaposlenimi novih okužb niso potrdili, tako da je skupno doslej bila okužba potrjena pri eni zaposleni prejšnji teden. So pa vmes več zaposlenih poslali v enotedensko izolacijo. 

10.42 Papeževa prva avdienca z verniki 

Papež Frančišek ima na Trgu svetega Petra prvo avdienco z verniki po začetku pandemije novega koronavirusa. Med pandemijo so avdience potekale virtualno iz vatikanske knjižnice, tokrat pa je papež prvič vernike nagovoril na trgu pred baziliko svetega Petra.

image
Po šestih mesecih je papež Frančišek ponovno stopil pred vernike na Trg svetega Petra. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


10.22 Ob 1608 testiranjih 55 na novo okuženih



V torek so v Sloveniji potrdili 55 okužb, opravili pa so 1608 testiranj na novi koronavirus, kar je največ po 1. aprilu, je sporočila vlada po twitterju. Ena oseba je umrla. Hospitaliziranih je 26 bolnikov, štirje so na intenzivni negi, iz bolnišnice so odpustili dve osebi. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 160.479 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je bilo 2924 okužb, skupno je doslej umrlo 133 oseb. 

09.54 Velik porast števila okužb na Hrvaškem

Od včeraj od 12.15 pa do danes do osme ure zjutraj so na Hrvaškem odkrili 311 primerov novih okužb s koronavirusom, poroča portal 24sata.hr. Testirali so 2566 ljudi. Štiri osebe so umrle. Na zdravljenju v bolnišnicah je 258 ljudi, med njimi je 15 priključenih na ventilator. V samoizolaciji je 8881 ljudi, so povedali na novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Doslej so zabeležili 10725 okužb z novim koronavirusom, 191 oseb je umrlo, 7735 jih je ozdravelo. Današnjih 311 primerov je več, kot jih je bilo skupaj v ponedeljek in torek. V štabu civilne zaščite poudarjajo, da ni novih žarišč okužb, temveč gre za večji prenos koronavirusa.

8.22 V Benetkah začetek 77. mednarodnega filmskega festivala

V Benetkah se začenja 77. mednarodni filmski festival. Zaradi pandemije bodo prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah, skupaj le 60. Od tega se jih bo 18 potegovalo za zlatega leva za najboljši film, pri čemer jih osem podpisujejo režiserke. Mostro bo prvič po 11 letih odprl italijanski film, Lacci režiserja Daniela Luchettija.

Preberite več: Benetke odprle vrata režiserkam​

7.31 Avstralija v recesiji po skoraj tridesetih letih

Avstralsko gospodarstvo je zaradi gospodarskih posledic koronavirusa padlo v recesijo po skoraj 30 letih. Bruto družbeni proizvod (BDP) se je v četrtletju od aprila do junija v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci zmanjšal za sedem odstotkov, v prvem četrtletju so zaznali 0,3-odstotni padec. Gre za največji padec, odkar so leta 1959 začeli spremljati primerljive podatke. Šteje se, da je gospodarstvo v recesiji, če ima dve zaporedni četrtletji negativne rasti. Mladi, ki so pred kratkim stopili na trg dela, tega še niso doživeli, saj ima Avstralija že desetletja gospodarsko rast, ki temelji predvsem na izvozu premoga, železove rude in zemeljskega plina za kitajski trg, močno gonilo rasti pa predstavlja tudi turizem.

image
Dostavljavec hrane v poslovni četrti Melbourna. FOTO: William West/AFP


Avstralija je bila edino večje svetovno gospodarstvo, ki se je med finančno krizo leta 2008 izognilo recesiji (predvsem zaradi kitajskega povpraševanja po naravnih virih). Na začetku letošnjega leta so na upad gospodarske rasti vplivali obsežni požari, v zadnjem obdobju pa je kljub vladnim podpornim ukrepom davek avstralski ekonomiji prispevala ustavitev podjetij. Zaradi velikega zmanjšanja porabe gospodinjstev gospodarstvo doživlja najslabšo rast v 61 letih, piše BBC.

Kljub velikemu padcu gospodarske aktivnosti pa gre Avstraliji bolje kot večini drugih gospodarstev, ki so doživela večji upad. Ameriško gospodarstvo se je med aprilom in junijem zmanjšalo za 9,5 odstotka, britanski BDP se je v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčil za 20,4 odstotka, francosko gospodarstvo je upadlo za 13,8 odstotka, japonsko pa za 7,6.

7.22 ZDA ne bodo sodelovale v mednarodnih prizadevanjih za cepivo proti covidu-19

ZDA se ne bodo pridružile mednarodni pobudi za skupni razvoj in distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu covax, so v torek sporočili iz Bele hiše. ZDA ni všeč, ker pobudo, v kateri sodeluje že več kot 150 držav, usklajuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je dejal, da bodo ZDA še naprej sodelovale z mednarodnimi partnerji, »vendar ne bodo dovolile, da bi jih omejevale mednarodne organizacije, na katere vpliva skorumpirana WHO«. Predsednik ZDA Donald Trump je že julija dejal, da ZDA zapuščajo WHO, češ da je organizacija pod vplivom Kitajske.

S koronavirusom se je v ZDA do sinoči potrjeno okužilo že 6,07 milijona oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo najmanj 184.644. Tako po številu okuženih kot umrlih so ZDA najhuje prizadeta država na svetu.