V ZDA razglasili izredne razmere

Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi nove gripe razglasil izredne razmere, je v Washingtonu sporočila Bela hiša. V ZDA so doslej zabeležili več milijonov okužb z virusom A H1N1.

Objavljeno
24. oktober 2009 20.18
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je v petek zvečer zaradi nove gripe razglasil izredne razmere, je danes v Washingtonu sporočila Bela hiša. V ZDA so doslej zabeležili več milijonov okužb z virusom A H1N1 in več kot tisoč smrtnih primerov.

Kot so še sporočili iz Bele hiše, bo omenjeni ukrep zdravstvenim oblastem omogočil, da zaobidejo določene zvezne zahteve in tako pospešijo potrebno oskrbo ljudi. Hkrati jim dovoljuje, da uresničujejo načrte za nujno ukrepanje. Po podatkih ameriških zdravstvenih oblasti je zaradi nove gripe v državi umrlo skoraj 100 otrok, bolezen pa je razširjena v 46 državah.

V ZDA beležijo tudi zamude pri dobavi cepiva. Ameriška administracija je naročila 250 milijonov doz, od tega naj bi bilo konec oktobra na voljo 120 milijonov doz. Pristojni so nato svoje napovedi medtem že znižali; do začetka novembra naj bi bilo dobavljeno največ 40 milijonov doz cepiva.