V ZDA tujih vohunov toliko, kot v času hladne vojne

V ZDA je vse več tujih obveščevalcev, katerih vohunske dejavnosti obsegajo stopnje iz časov hladne vojne, je dejal vodja ameriškega urada za protiobveščevalne dejavnosti.

Objavljeno
29. marec 2007 20.03
V ZDA tujih vohunov toliko, kot v času hladne vojne
Washington - V ZDA je vse več tujih obveščevalcev, katerih vohunske dejavnosti obsegajo stopnje iz časov hladne vojne, je dejal vodja ameriškega urada za protiobveščevalne dejavnosti Joel Brenner. Med najbolj dejavnimi vohuni v ZDA so Rusi, Kitajci, Iranci in Kubanci, ki se skušajo infiltrirati v ameriške tajne sisteme, je opozoril predstavnik glavne ameriške trdnjave proti tujim obveščevalnim službam.

"Rusi so danes nazaj na stopnjah iz hladne vojne," je dejal Brenner in opozoril, da v ZDA prihaja tudi "vse večje število težavnih obveščevalcev". Opozoril je tudi, da so pri vohunskih dejavnostih zelo pomembni tudi Iranci in Kubanci, sicer pa naj bi v ZDA oziroma ameriške organizacije v tujini skušalo vdreti kar 140 tujih obveščevalnih služb. Protiobveščevalni boj je zato "vse težji", je še dejal Brenner in dodal, da so za večino tujih obveščevalcev glavna tarča ravno oni, protiobveščevalci.

Na novinarsko vprašanje, kaj naj bi Rusi želeli dobiti v ZDA, je Brenner odgovoril, da "tisto, kar si želi vsaka obveščevalna agencija na tem planetu - kaj ima za bregom vodstvo te države". "In Rusi na tej točki niso nič drugačni od drugih," je še dejal.