V ZDA žalujejo za bivšim predsednikom Fordom

ZDA so se ovile v šestdnevno žalovanje za preminulim nekdanjim predsednikom Geraldom Fordom. Z zasebno slovesnostjo so se v Kaliforniji od njega poslovili svojci.

Objavljeno
30. december 2006 19.25
Washington - V ZDA se je v petek začelo šestdnevno žalovanje za nekdanjim ameriškim predsednikom Geraldom Fordom, ki je umrl v torek. Z zasebno žalno slovesnostjo v cerkvi v kraju v Kaliforniji, kjer je bil zadnjih 30 let njegov dom, so se od njega poslovili domači, prijatelji in več tisoč privržencev, preden bodo njegove posmrtne ostanke danes prepeljali v Washington.

Krsto s Fordovimi posmrtnimi ostanki bodo tako danes iz Kalifornije z letalom prepeljali v Washington, kjer bo njegovo truplo do torka ležalo v kongresu. Forda bodo k zadnjemu počitku položili v sredo v muzeju Gerald Ford v njegovem domačem kraju Michigan.

Forda, ki je leta 1974 po aferi Watergate na predsedniškem položaju za dve leti zamenjal Richarda Nixona, bodo k počitku položili po torkovi spominski slovesnosti v Nacionalni katedrali v Washingtonu, ki bo potekala istočasno s slovesnostjo v mestu Grand Rapids v Michiganu.

Predsednik Bush bo dopotoval iz Teksasa v Washington šele 1. januarja, žalovanje za Fordom pa bo potekalo v manjšem obsegu kot ob smrti Ronalda Reagana leta 2004, ko se mu je v kongresni rotundi poklonilo okoli 200.000 ljudi.

Gerald Ford se je rodil pred 93 leti v Omahi v zvezni državi Nebraska kot Leslie Lynch King, vendar se je mati kmalu po rojstvu z njim preselila v Michigan, kjer ga je poimenovala po očimu Geraldu Fordu. Republikanski predsednik je umrl na družinskem ranču v zvezni državi Kalifornija v starosti star 93 let in je bil najstarejši živeči nekdanji predsednik ZDA, v zadnjem letu dni pa je imel precej težav z zdravjem.