V živo: Velika Britanija pripravila resolucijo za VS

Velika Britanija predstavila osnutek resolucije ZN, Kitajska in Rusija vztrajata pri svojem.

Objavljeno
28. avgust 2013 12.31
SYRIA-CRISIS/CHEMICALS
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

21:04: Namestnica tiskovnega predstavnika State Departmenta Marie Harf je po srečanju predstavnikov peterice držav povedala, da je osnutek resolucije zastala zaradi Rusije. »Zaradi ruskega nasprotovanja kakršnemukoli omembe vrednemu odzivu VS ZN na razmere v Sirije, ne vidimo poti naprej,« je povedala Harfova.

Znova je namignila, da bo Washington tudi brez podpore VS ZN nadaljeval z načrti, ki jih snuje skupaj z zaveznicami. »Ne more nas zadrževati vztrajno nasprotovanje Rusije v Združenih narodih, saj so po pravici povedano razmere izredno resne in zahtevajo takojšen odgovor. Sirija se ne more več skrivati za ruskim nasprotovanjem v varnostnem svetu. To je nedopustno,« je še dejala.

21:00: Le še vprašanje časa je, kdaj bo mednarodna koalicija, v kateri bodo imele glavno vlogo Združene države, Velika Britanija in Francija, sprožila letalski »kaznovalni pohod« na režimske cilje v Siriji. Za napad, ki bi lahko zanetil ogenj (ne)predstavljivih razsežnosti, je vse pripravljeno. Več preberite TUKAJ.

20:47: Velika Britanija je sporočila, da do objave rezultatov inšpektorjev ZN o domnevnem napadu s kemičnim orožjem ne bo vojaškega posredovanja v Siriji.

19:35: Predstavniki petih svetovnih velesil - Velike Britanija, Kitajske, Francije, Rusija in ZDA - so zaključili pogovore o osnutku britanske resolucije ZN o Siriji. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano, kdaj bo VS ZN glasoval o resoluciji.

Veleposlanika iz Rusija in Kitajske, ki ostro nasprotujeta tujemu vojaškemu posredovanju v Siriji, sta srečanje, ki je potekalo za zaprtimi vrati, zapustila po dobi uri. Predstavniki ZDA, Britanije in Francije, ki krivdo za napad s kemičnim orožjem pripisujejo sirskemu režimu, pa so pogovore nadaljevali. Srečanje so zapustili brez komentarja.

Neimenovani diplomat je za AFP nato pojasnil, da je Britanija predstavila osnutek resolucije, Rusija pa je ponovila že znano stališče. »Predstavnika Rusija in Kitajske sta povedala, da bosta tekst predstavila svojima vlada. Pogovori še niso zaključeni, a za zdaj ni predvidenega novega srečanja,« je povedal.

18:23: Sirski premier Vael al Halki je mednarodno skupnost posvaril, da bo Sirija postala »pokopališče zavojevalcev«. Dejal je, da jih kolonialistične težnje zahodnih sil ne strašijo, saj »sirsko ljudstvo ne bo dopustilo, da ga ponižajo.« Zunanji minister Faisal Mukdad pa je medtem Zahod obtožil, da je upornike prisilil k uporabi kemičnega orožja, krivdo pa nato zvalil na režim.

18:06: Pomisleke o vojaškem posredovanju v Siriji sta danes izrazili tudi Poljska in Belgija. »Nisem prepričan, da bo oborožen napad preprečil zločine,« je povedal poljski premier Donald Tusk, ki je povedal da Poljska ne namerava sodelovati v vojaškem posredovanju.

Tudi Belgija, katere sile so posredovale v Libiji in Maliju, je sporočila, da še ni prepričana. »Kar hočemo so informacije, ki dokazujejo uporabo tega [kemičnega]orožja,« je dejal zunanji minister Didier Reynders, ki se sprašuje, kakšne posledice bi imelo posredovanje za celotno regijo. »Kašne bi bile posledice ukrepanja brez privolitve varnostnega sveta ZN? Kaj, če se tudi Rusija jutri odloči, da bo ukrepala brez privoljenja drugih,« je dejal.

17:50: Predstavniki Britanija, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA so začeli s pogovori o britanskem osnutku resolucije ZN o Siriji. Srečanje je poteka za zaprtimi vrati.

Do srečanja predstavnikov petih velesil je prišlo pred današnjim zasedanjem VS ZN, katerega uradna tema je sicer misija ZN na Haitiju. Ali bi lahko VS ZN že razpravljal tudi o resoluciji o Siriji, ni znano. Zaradi ruskega nasprotovanja predlaganemu besedilu so možnosti za to zelo majhne.

17:44: Evropski poslanec Ivo Vajgel je po današnjem sestanku Odbora za zunanje zadeve evropskega parlamenta dejal, da je po srečanju še bolj jasno, kako neenotna je EU, ko gre za vprašanja, ki neposredno zadevajo varnost in stabilnost Bližnjega vzhoda.

»EU sicer dosledno podpira politično rešitev krize v Siriji in nepristransko ugotavljanje dejstev, ko gre za uporabo bojnih plinov, vendar pa mora dopuščati, da posamezne države članice pod vodstvom ZDA postavljajo svet pred izvršeno dejstvo, nov vojaški spopad z nepredvidljivimi posledicami,« je zapisal. Skupaj s poslanskima kolegoma so pripravili izjavo, v kateri opozarjajo na dejstvo, da številni evropski poslanici ne podpirajo vojaške intervencije v Siriji, saj ne temelji na zanesljivih podatkih in nima podlage mednarodnega prava.

16:24: Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je mednarodno skupnost pozval, naj inšpektorjem nameni še štiri dni časa, da opravijo svoje delo. Rezultate preiskave bodo nato analizirali in jih poslali varnostnemu svetu ZN, ki bo sprejel nadaljnje odločitve. »Moja pooblastila in odgovornost mi nalagajo, da izpeljem temeljito in celostno preiskavo,« je povedal novinarjem v Hagu.

13.22: ZDA so izključile možno unilateralnega vojaškega posredovanja v Siriji.

12.37: Izrael bo kot previdnosti ukrep proti morebitnim povračilnim ukrepom iz Sirije, če bi se Zahodne države odločile za vojaško posredovanje proti režimu Bašarja al Asada, na obmejno območje namestil vso svojo protiraketno obrambo, je danes poročal tamkajšnji vojaški radio, ki ga povzema Reuters.

12.33: Po besedah odposlanca ZN za Sirijo Lahdarja Brahimija, ki jih navaja tiskovna agencija AFP, dokazi nakazujejo, da je bila v Siriji uporabljena kemična substanca.

12.07: Inšpektorji ZN so danes na obrobju sirske prestolnice Damask preiskali drugo prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem, poroča tiskovna agencija AFP. Štirinajstdnevni mandat se jim sicer izteče ta teden.

12.04: Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je razdeljeni varnostni svet ZN pozval k enotnosti, ki bi Siriji prinesla mir. »Sirija je dandanes največji izziv vojne in miru na svetu,« je dejal. »Telo, čigar naloga je zagotavljati mir in varnost v svetu, pri tem ne sme manjkati,« je dodal.

11.58: Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes opozoril, da bi vojaško posredovanje proti Siriji pomenilo katastrofo za celotno regijo.

11.17: Britanski premier David Cameron je prek svojega profila na družabnem omrežju twitter sporočil, da je Britanija spisala osnutek resolucije ZN, ki obsoja uporabo kemičnega orožja režima sirskega predsednika Asada. Resolucija med drugim potrjuje ustrezne ukrepe za zaščito civilistov, je sporočil po navedbah tiskovne agencije Reuters. Varnostnemu svetu jo bodo predložili še danes.

11.11: Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun se je danes zavzel za diplomatsko rešitev konflikta v Siriji. Poudaril je, da morajo imeti inšpektorji ZN, ki v Siriji preiskujejo navedbe o domnevni uporabi kemičnega orožja, na voljo dovolj časa za ugotovitev dejstev. Kot je dodal, varnostni svet ZN pri odločitvah, povezanih z reševanjem razmer v Siriji, ne sme manjkati. »Dajte priložnost miru. Dajte priložnost diplomaciji,« je še pozval.

11.04: Ameriški časnik The New York Times in družbeno omrežje twitter sta bila ponoči tarči več hekerskih napadov. Odgovornost za napade je prevzela Sirska elektronska armada (SEA), ki je povezana z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada.

11.02: Sirski odposlanec pri Združenih narodih Bašar al Džafari je upornike obtožil uporabe kemičnega orožja, s čimer so po njegovih besedah od tujih držav hoteli izsiliti vojaško posredovanje. »Številna dejstva dokazujejo nedolžnost sirske vlade, ki je bila tarča lažnih obtožb,« je dejal po navedbah tiskovne agencije AFP. Kot je dodal, sta izdelavo kemičnega orožja sirskim upornikom omogočila Zahod in Turčija, ki jim je dovolila na svojem ozemlju ustanoviti laboratorije, surovine pa so dostavljale Turčija, Saudska Arabija in Katar.

10.56: Rusija je iz Sirije evakuirala skoraj 90 ljudi, od tega 75 ruskih državljanov, še več evakuacij pa bo po pričakovanjih sledilo danes poroča tiskovna agencija AP. Rusko veleposlaništvo v Siriji pa po poročanju tiskovne agencije Itar Tass ne namerava evakuirati svojega diplomatskega osebja.

***

Damask − Razmere v Siriji se ne umirjajo. Strani, vpleteni v skoraj dve leti in pol trajajoči konflikt, druga drugo še vedno obtožujeta uporabe kemičnega orožja − do novega napada je menda prišlo pred tednom dni, medtem ko so sile predsednika Bašarja al Asada obstreljevale več predmestij prestolnice Damask −, mednarodna skupnost pa vse glasneje in odločneje omenja vojaško posredovanje.

Inšpektorji Združenih narodov, ki so že pred dobrim tednom dni pripotovali v Sirijo, da bi preiskali navedbe o prejšnjih domnevnih napadih s kemičnim orožjem, konec tedna pa jim je uradni Damask vendarle prižgal zeleno luč tudi za preiskavo sredinega incidenta, bodo danes po dnevu premora nadaljevali z delom. Obiskali bodo bolnišnice na območju, se pogovorili z bolniki in zdravniki ter zbrali vzorcev krvi, urina, zemlje in tkiva, ki ji bodo testirali v različnih laboratorijih.

Če bodo dokazi, ki jih zbirajo inšpektorji ZN, potrdili napad s kemičnim orožjem, bo del mednarodne skupnosti skoraj gotovo sprožil vojaško posredovanje zoper režim sirskega predsednika, in to tudi brez odobritve varnostnega sveta ZN.

Ameriški zunanji minister John Kerry je tako v ponedeljek v doslej najostrejši obtožbi Washingotna dejal, da ni nobenega dvoma o uporabi kemičnega orožja v Siriji, podobno pa je včeraj ponovil tudi ameriški podpredsednik Joe Biden. Ameriško vojaško ladjevje se je sicer že v soboto v vzhodnem Sredozemlju približalo sirskim ozemeljskim vodam, iz ZDA pa prihajajo novice, da se je v kongresu že začel proces, ki je potreben za odobritev vojaškega posega. Američani bi za letalske napade na Sirijo lahko uporabili svoja oporišča v Turčiji, oporišče na Kreti in vojaško ladjevje v vzhodnem Sredozemlju.

O morebitnem vojaškem posredovanju razmišljajo tudi v Londonu − Britanci so tako po poročilih s Cipra že okrepili svoje sile v letalski bazi v Akrotiriju. Glasni so tudi Francozi, glas proti uradnemu Damasku pa so ponovno močno dvignili tudi v Ankari. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je tako v nedeljo dejal, da se za poseg proti Asadu − v primeru, če zanj ne po podpore ZN − že dogovarja okoli trideset držav, Turčija pa se je po njegovih besedah koaliciji pripravljena priključiti tudi brez resolucije varnostnega sveta.

Po drugi strani pa zaveznici sirskega režima, Rusija in Kitajska, svarita pred morebitnim posredovanjem. Kot je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, Moskva zavrača trditve Washingtona, da je sirski režim odgovoren za napad s kemičnim orožjem. Posvaril je še, da morebitni zračni napadi na Sirijo ne bi poskrbeli za konec državljanske vojne, ampak bi razmere le poslabšal, kot se je to zgodilo v primerih posredovanja v Iraku ali Libiji.