Vajgl: Merklova ni ne dobrotnica ne oportunistka, je racionalna političarka

Nekdanji veleposlanik v Nemčiji Ivo Vajgl evroskeptični stranki AfD ne napoveduje širše podpore v prihodnosti.

Objavljeno
23. september 2013 19.38
GERMANY-VOTE-CDU
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Slovenski evropski poslanec in nekdanji veleposlanik v Nemčiji Ivo Vajgl je prepričan, da bo Nemčija tudi po volitvah ostala opora za vse, ki gospodarsko okrevajo.

Nemci so na včerajšnjih volitvah dokazali, da Angeli Merkel zaupajo bolj kot kadarkoli prej. Kaj pa v EU, je zaupanje v njeno politiko tudi tako močno?

V času, ko je večina članic EU še vedno v recesiji in ko veliko držav tiči tudi v politični krizi, je stabilna Nemčija bistvena opora vsem, ki so na poti okrevanja. Nekateri Angelo Merkel vidijo kot zaveznico v boju za stabilizacijo in ponoven gospodarski vzgon, drugi pa kot poosebljenje voditeljice, ki v pritisku na šibke in revnejše vidi predvsem zaščito lastnih, nemških interesov. Merklova ni niti dobrotnica niti politična oportunistka, vsega je po malem, kot dobra, racionalna političarka.

Kanclerka bo morala v prihodnjih dneh najti novega koalicijskega partnerja. Analitiki napovedujejo, da je najverjetnejši kandidat socialdemokratska stranka SDP. Kako velika je možnost oblikovanja še ene »velike koalicije«?

Velika koalicija v parlamentarnem sistemu nikoli ni najbolj zaželena oblika vladanja, je pa izhod v sili, ki ga narekujejo volilni rezultati in zahteva po stabilni vladi. Nemčija ima z velikimi koalicijami kar nekaj izkušenj, te niso najslabše, zato verjamem, da bodo v Nemčiji, ko preštejejo glasove, oblikovali vlado CDU/CSU in SPD.

Kaj pomeni razmeroma dober volilni rezultati pred kratkim ustanovljene stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je zavzemala za nadzorovan razpad evroobmočja? Bo čez štiri leta na volitvah to stranka, na katero bo treba računati, ali bo utonila v pozabo?

Bojim se, da evroskeptična stranka v Nemčiji ni muha enodnevnica. Podobne stranke imajo tudi v drugih evropskih državah in vselej se napajajo iz prepričanju, da se lojalnost evropskim institucijam ne izplača. Je pa tudi res, da so se Nemci iz svoje zgodovine naučili, da skrajnosti niso dobra izbira in da Nemčija ne sme riniti v izolacijo. Tudi če se bo AfD usidrala v nemskem političnem prostoru, bo ostala marginalna.