Val beguncev iz Severne Afrike na jug Italije ne jenja

Več kot 5000 prebežnikov iz Tunizije je v nekaj dneh prispelo na italijanski sredozemski otok Lampedusa, ki leži bliže Tuniziji kot Siciliji. Prihajajo v čolnih, praviloma mladi moški, med njimi ni nobene ženske, nobenega otroka ali starih ljudi.

Objavljeno
13. februar 2011 17.03
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Prišleki pripovedujejo, da bežijo pred nemiri, nasiljem, neredi in revščino v Tuniziji, v Italiji in drugod po Evropi pa bi radi našli delo. Italijanski notranji minister Roberto Maroni se boji, da bi teroristična mreža Al Kaida podtaknila med begunce tudi svoje ljudi.

Nezakonitih priseljencev je vsako noč najmanj 1000, čez dan jih pride še najmanj 500. Na nogometnem igrišču na Lampedusi so včeraj nastanili 1000 beguncev, napolnili so tudi cerkve in hotele. Naposled so se odločili odpreti tudi begunski center, ki ni več služil svojemu namenu, odkar sta premier Berlusconi in libijski polkovnik Gadafi sklenila cvetoče posle in je Libija zaprla prehod beguncem iz vse Afrike.

Begunce kolikor je mogoče hitro vozijo z Lampeduse v taborišča na Siciliji in v Apuliji. Notranji minister Maroni toži, da jih je Evropa tudi tokrat pustila na cedilu, zunanji minister Frattini pa poziva Bruselj, naj se pridruži reševanju hude humanitarne krize. Vsak polet z Lampeduse na Apeninski polotok stane več kot 30.000 evrov.

Kriza v Tuniziji je odprla Pandorino skrinjico. Nemiri v Alžiriji bodo gotovo sprožili nov val beguncev, v Rimu pa se najbolj bojijo, da bo pravi cunami pljusknil iz Egipta. Italijanska mesta so že zdaj polna Egipčanov. Nekaj deset tisoč jih je zakonitih, še več pa nezakonitih. Ker bo pri reševanju zapletov kot po navadi tudi tokrat vmes posegla mafija, bodo val ilegalcev hitro čutili tudi drugod v Evropi, najprej v Franciji.