Val beguncev v Italijo ne pojenja

Zaradi mirnih voda se je v zadnjih tednih okrepil prihod migrantov, še posebej na Siciliji in v Kalabriji.

Objavljeno
31. avgust 2013 20.12
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Rim, Damask - Val beguncev, ki se zatekajo v Italijo, ne pojenja. Od začetka leta je njeno obalo po podatkih notranjega ministrstva v Rimu doseglo že 20.546 beguncev. Od teh je bilo 2872 sirskih državljanov. Tudi danes sta italijansko južno obalo dosegla dva čolna s skupno 230 begunci.

Prvi čoln, na katerem je bilo 130 ljudi, med njimi 21 žensk in 28 otrok, je na morju zašel v težave in so ga odpeljali do pristanišča Roccella Jonica v južnoitalijanski deželi Kalabrija. Begunci so trdili, da so Somalci in Sirci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lokalne oblasti so prepričane, da je čoln pred petimi dnevi izplul iz Grčije.

Drugi čoln z okoli sto ljudmi na krovu, med katerimi so bili Egipčani, Palestinci in Sirci, je po podatkih italijanske obalne straže pristal na Siciliji. Med begunci je bilo tudi 50 mladoletnikov, poroča AFP. Lokalne oblasti domnevajo, da je čoln do italijanske obale odvlekla večja tovorna ladja in ga nato izpustila.

Politiki na Siciliji so vlado v Rimu zaprosili za pomoč. »Vala beguncev spričo položaja v Siriji ni mogoče več ustaviti. Sicilija ni več zmožna sama prenašati tega pritisku,« je opozoril vodja južnoitalijanske stranke Veliki jug, Gianfranco Micciche. K pomoči je pozval tudi Evropsko unijo.

Sicilski politiki so tudi zaprosili za srečanje z evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström, s katero želijo govoriti o perečem vprašanju beguncev, še navaja APA.

Zaradi mirnih voda se je v zadnjih tednih okrepil prihod migrantov, še posebej na Siciliji in v Kalabriji, k povečanju njihovega števila pa so pripomogli tudi nemiri v severni Afriki ter na območju vzhodnega Sredozemlja.