Vanhanen predstavil sklepe vrha EU

Predsedujoči Evropski uniji, Matti Vanhanen, je ob predstavitvi sklepov vrha EU, pojasnil, da odločitev o delni zamrznitvi pogajanj EU s Turčijo ne pomeni ustavitve pridružitvenega procesa.

Objavljeno
18. december 2006 20.00
Vanhannen in Janša
Bruselj - Predsedujoči Evropski uniji, finski premier Matti Vanhanen je evropskim poslancem danes predstavil sklepe vrha EU, ki je potekal v četrtek in petek. Ob tem je Vanhanen pojasnil, da odločitev o delni zamrznitvi pogajanj EU s Turčijo ne pomeni ustavitve pridružitvenega procesa. "Morda se je upočasnil, toda cilj ostaja nespremenjen," je pojasnil Vanhanen. Ob tem je tudi menil, da bi bilo dogovor o institucionalni reformi dobro sprejeti pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament leta 2009.

Na vrhu EU prejšnji teden so sicer evropski voditelji izpostavili povezavo med institucionalno reformo EU in nadaljnjimi širitvami povezave.

Vanhanen se je dotaknil tudi prizadevanj finskega predsedstva, da bi na področju sodelovanja med članicami pri kazenskih zadevah namesto soglasja uvedli glasovanje s kvalificirano večino. Dogovora o tem Fincem na vrhu ni uspelo doseči, je pa Vanhanen danes opozoril, da so se voditelji EU strinjali, da EU potrebuje "temeljit, obsežen pristop k problematiki zakonitega in nezakonitega priseljevanja."

Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pred poslanci poudaril, da mora biti širitveni proces usklajen z integracijsko zmožnostjo unije.
Predsednik največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), Hans-Gert Poettering je menil, da je EU v času finskega predsedovanja dosegla številne uspehe, od dogovora o kemijski zakonodaji Reach do direktive o storitvah. S tem se je strinjal tudi vodja druge največje politične skupine, Evropskih socialistov (PES), Martin Schulz, ki je še poudaril, da "brez potrebnih reform v okviru ustavnega procesa" ne bo širitve.