Vanhanen že začel pogovore o oblikovanju nove vlade

Po nedeljskih parlamentarnih volitvah na Finskem je vodja največje finske stranke Center premier Matti Vanhanen že pričel pogovore o oblikovanju nove vlade.

Objavljeno
19. marec 2007 21.37
Matti Vanhanen
Helsinki - Po nedeljskih parlamentarnih volitvah na Finskem, na katerih so doslej opozicijski konservativci zabeležili vzpodbuden vzpon, je vodja največje finske stranke Center premier Matti Vanhanen danes že pričel pogovore o oblikovanju nove vlade. Pričakovati je, da bo Center v novo vlado povabil konservativce in ne dosedanje partnerje iz Socialdemokratske stranke.

Vanhanen: Koalicijski pogovori bodo trajali več tednov

Današnji pogovori sicer še niso bili formalna pogajanja, je poudaril Vanhanen, ki pričakuje, da bodo koalicijski pogovori trajali več tednov. Nova vlada pa naj bi bila oblikovana do sredine aprila.

Vanhanenova stranka Center je na nedeljskih volitvah prejela 23,1 odstotka glasov oziroma 51 sedežev v 200-članskem parlamentu. S poslancem manj je druga največja stranka v parlamentu opozicijska konservativna Stranka narodne koalicije, ki so ji volivci namenili 22,3 odstotka glasov, na tretje mesto pa se je uvrstila Socialdemokratska stranka z 21,4 odstotka glasov oziroma s 45 mesti v parlamentu.

Največji poraženec volitev je koalicijska Socialdemokratska stranka

Rezultati, ki bodo uradno potrjeni v prihodnjih dneh, so pokazali, da je Vanhanenova stranka Center v parlamentu izgubila štiri sedeže, največji poraženec volitev pa je koalicijska Socialdemokratska stranka, ki je tokrat prejela tri odstotke manj glasov kot na volitvah leta 2003. Največji zmagovalec tokratnih volitev je medtem Stranka narodne koalicije, ki jo je podprlo 3,7 odstotka volivcev več kot na zadnjih volitvah, v novem parlamentu pa bo imela kar deset sedežev več kot doslej.

Tretja koalicijska partnerica Švedska ljudska stranka je prejela 4,5 odstotka glasov in bo imela v novem parlamentu devet sedežev, enega več kot doslej. Leva zveza je prejela 8,8 odstotka glasov in bo tako vnovem parlamentu imela 17 predstavnikov. Zeleno ligo je medtem podprlo 8,4 odstotka volivcev, v parlamentu pa bo imela 15 sedežev. Desničarska stranka Pravi Finci bo imela s 4,1 odstotka glasov v prihodnjem parlamentu pet poslancev. Volitev se je sicer udeležilo 67,8 odstotka volilnih upravičencev.

Premier Vanhanen napovedal oblikovanje široke koalicije

Premier Vanhanen je medtem že razglasil zmago. "Uspelo nam je," je pred privrženci stranke izjavil finski premier. Ob tem je napovedal oblikovanje široke koalicije, v kateri naj bi ga v 200-članskem parlamentu podpiralo vsaj od 115 do 120 poslancev. "Kot kaže, bomo odslej potrebovali več kot tri, najverjetneje štiri vladne stranke," je poudaril Vanhanen.

Vanhanen, ki mu kot predsedniku zmagovalne stranke avtomatično pripada mandat za sestavo nove vlade, je za finsko televizijo YLE že napovedal, da bodo koalicijska pogajanja težka in dolgotrajna. Ob tem še ni razkril, ali bo poskušal oblikovati novo vlado z dosedanjo koalicijsko partnerico Socialdemokratsko stranko, ali z opozicijsko konservativno Stranko narodne koalicije. Po besedah voditelja slednje, Jyrkija Katainena, so rezultati volitev pokazali, da so volivci naklonjeni spremembam. Ob tem je še poudaril, da bo njegova stranka imela pomembno besedo v novi vladi. Vendar analitiki pričakujejo, da bo premier pri svoji odločitvi upošteval večjo podporo volivcev konservativcem. Med finskimi strankami sicer vlada soglasje glede ključnih politik, zato bistvenih sprememb politike tudi ob drugačni sestavi vlade ni pričakovati.

Novi parlament se bo prvič sestal naslednji teden, 17. aprila pa naj bi poslanci izbirali novega premiera. Med finskimi strankami sicer vlada soglasje glede različnih politik, vključno z ohranjanjem finske nevtralnosti in sistemom države blaginje, ki jo financirajo s pomočjo visokih davkov.