Varčevalci bodo dobili svoje evre

Islandski parlament je potrdil načrt o poplačilu več milijard evrov dolgov nizozemskim in britanskim varčevalcem islandske banke Icesave. Gre za dolg hčerinsko banko islandske Landsbanki, ki je lansko jesen bankrotirala.

Objavljeno
28. avgust 2009 18.48
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Reykjavik - Islandska vlada se je tako zavezala, da bo britanski in nizozemski vladi skupno vrnila 3,6 milijarde evrov, ki jih bosta nato vladi povrnili varčevalcem. V znesek so zajeti tako prihranki kot tudi obresti. S poplačevanjem dolgov naj bi Islandija začela 2016, ves postopek pa naj bi trajal 15 let.

 

Načrt je na Islandiji sicer naletel na val nasprotovanja. Kritiki so namreč prepričani, da bo to povzročilo nenačrtovane pritiske na severnoatlantsko otoško državo, ki da se je obvezala k nečemu, česar ne bo zmožna izpolniti. Poleg tega se Islandci še vedno spominjajo neljubih dogodkov, do katerih je prišlo ob koncu lanskega leta, ko se je država znašla v hudih težavah.

 

Zaradi kolapsa islandskih bank, pri katerih je varčevalo veliko število Britancev, se je britanska vlada tedaj z željo zamrznitve bančnih računov banke Icesave v Veliki Britaniji nad Islandijo znesla z uveljavljanjem protiterorističnih zakonov.

 

Islandske oblasti kljub jezi med državljani upajo, da jim bo s potrditvijo današnjega načrta uspelo dokazati željo po izpolnitvi mednarodnih obvez, kar je med drugim pogoj za pridobitev pomoči s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in še nekaterih drugih finančnih inštitucij.