Varnostni načrt bodo razširili tudi izven Bagdada

Iraške in ameriške vojaške sile so varnostni načrt, ki so ga v Bagdadu uvedle februarja, razširile na druge predele države. Operacija tako že potekajo na severu države, na območju mesta Mosul.

Objavljeno
04. april 2007 21.53
Po incidentu v Mosulu
Bagdad - Iraške in ameriške vojaške sile so varnostni načrt, ki so ga v Bagdadu uvedle februarja, razširile na druge predele države. Operacija tako od torka že poteka na območju mesta Mosul na severu države, do okrepitev pa bo prišlo tudi v predmestju Bagdada. Po besedah predstavnika ameriške vojske generala Williama Caldwella prihajajo v Irak vojaki, ki jih lahko zaradi njihove fleksibilnosti v skladu z novim načrtom namestijo kjerkoli v državi.

V Bagdadu se je nasilje zmanjšalo, drugod po državi pa povečalo

Za izvajanje varnostnega načrta trenutno skrbi 30.000 dodatnih ameriških vojakov, po besedah Caldwella pa se je število smrtnih žrtev zaradi sektaškega nasilja v Bagdadu v marcu zmanjšalo za 27 odstotkov v primerjavi s februarjem. Ob tem je sicer dodal, da do smrti prihaja predvsem zaradi eksplozij avtomobilov bomb, kljub zmanjšanju nasilja v Bagdadu pa je v zadnjem času drugod po državi prišlo do porasta nasilja.

Kot je povedal predstavnik iraške vlade Ali al Dabag morajo zato varnostni načrt razširiti tudi izven Bagdada, pri čemer je omenil mesto Mosul in provinco Dijala severovzhodno od Bagdada, čeprav ob tem ni razkril podrobnejših podatkov o novih varnostnih ukrepih, ki naj bi jih uvedli na teh območjih.

Mosul središče številnih terorističnih skupin

Mosul je po ocenah al Dabaga sicer središče številnih terorističnih skupin in se nahaja v bližini mesta Tal Afar, kjer so bombni napadi s strani sunitov in šiitsko maščevanje pred tednom dni zahtevali okoli 150 smrtnih žrtev.

Al Dabag je medtem še sporočil, da so zaradi uspeha pri omejevanju nasilja v Bagdadu skrajšali policijsko uro. "Varnost se izboljšuje in sedaj načrtujemo dvig omejitev na nekaterih področjih, da bi olajšali gibanje ljudi," je še dodal al Dabag.