Varnostni svet obsodil sirski napad na turško ozemlje

VS je presegel razhajanja in po večurnih pogajanjih soglasno potrdil izjavo, s katero je kar najostreje obsodil incident.

Objavljeno
05. oktober 2012 08.50
Posodobljeno
05. oktober 2012 09.22
TURKEY-SYRIA-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Varnostni svet Organizacije združenih narodov je obsodil sirsko obstreljevanje mesta Akçakale na jugovzhodu Turčije, pri čemer je bilo ubitih pet turških civilistov.

Svet je presegel razhajanja in po večurnih pogajanjih soglasno potrdil izjavo, s katero je kar najostreje obsodil sredin incident. Ta je po mnenju VS ZN znova pokazal, kolikšen vliv ima kriza v Siriji na varnost njenih sosed ter mir in stabilnost v regiji, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Varnostni svet je v izjavi poleg tega izrazil sožalje družinam žrtev in Ankari. Zahteval je tudi takojšnjo prekinitev tovrstnih kršitev mednarodnega prava in Sirijo pozval, naj spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost svojih sosed.

Pred tem je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun tako Ankaro kot Damask pozval, naj se vzdržita provokacij. »Generalni sekretar je obe vpleteni strani pozval, naj se ne zatekata k uporabi nasilja, pokažeta zadržanost in si kar najodločneje prizadevata za politično rešitev,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky. Kot je dodal, je generalni sekretar znova posvaril pred nevarnostjo, da bi se konflikt v Siriji prelil na sosednje države. K umiritvi napetosti je obe strani pozval tudi posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi.

Izbruha vojne ne želi nobena stran

Sredin incident je bil prvi, v katerem so po izbruhu protirežimskih protestov in nasilja v Siriji sredi marca lani krvavi davek plačali turški civilisti. Ankara se je nanj odzvala z bombardiranjem tarč v Siriji, pri čemer je bilo po njihovih navedbah ubitih več sirskih vojakov, po navedbah sirske strani pa sta bila dva zgolj ranjena.

Turški parlament je na včerajšnjem izrednem zasedanju sicer odobril morebitno nadaljnje vojaško posredovanje v Siriji, čeprav pa je premier Recep Tayyip Erdogan je pozneje poudaril, da Turčija ne namerava začeti vojne s Sirijo. »Vse, kar želimo v tej regiji, je mir in varnost. To je naš namen,« je še dejal Erdogan, a Damask ob tem pozval, naj ne preizkuša potrpljenja turške vlade.

Razmaha nasilja pa si ne želijo niti v Damasku. Kot je po poročanju AFP povedal sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Jafari, je eden od ključnih namenov sirske vlade ohraniti dobre sosedske odnose s Turčijo. »V primeru obmejnih incidentov morajo vlade ravnati modro, racionalno in razumno,« je dejal, hkrati pa turško vlado pozval, naj s Sirijo sodeluje pri vzpostavitvi nadzora, s katerim bi oboroženim skupinam preprečili, da bi prečkale mejo in s sirske strani izvajale napade na Turčijo. Sirski režim se je sicer že včeraj opravičil za krvavi incident, družinam ubitih in ranjenih Turkov pa izrazil sožalje.