Varnostni svet ZN podprl Ban Ki Muna glede Afganistana

Po sredinem terorističnem napadu v Kabulu je Varnostni svet ZN podprl ukrepe Ban Ki Muna za zavarovanje osebja ZN v Afganistanu. Delavce že selijo na zavarovana mesta in umikajo vse osebje, ki ni nujno potrebno.

Objavljeno
30. oktober 2009 08.53
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
New York - Varnostni svet ZN je v četrtek po krajšem zasedanju za zaprtimi vrati sprejel predsedniško izjavo, s katero je podprl ukrepe generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna za zavarovanje osebja ZN v Afganistanu po sredinem terorističnem napadu v Kabulu, v katerem je umrlo pet sodelavcev ZN, najmanj devet pa je bilo ranjenih.

 

Varnostni svet je prav tako izrazil pričakovanje, da bo Ban Ki Mun podal nadaljnje predloge glede varnosti osebja ZN v Afganistanu, in pozdravil njegovo odločitev, da napad ZN ne bo odvrnil od nadaljevanja dela v državi.

 

Skupina teroristov je v sredo z avtomatskim orožjem napadla poslopje misije ZN v Afganistanu (Unama), kjer je bilo tudi 17 moških in žensk iz skupine, ki je delala na afganistanskih predsedniških volitvah.

 

Ban Ki Mun je novinarjem povedal, da so se člani misije ZN junaško uprli napadalcem samo s pištolami in tako zanesljivo preprečili še več žrtev. Generalni sekretar ZN je ob navedel podatek, da je letos umrlo že 27 civilnih pripadnikov osebja ZN, od tega več kot polovica v Afganistanu in Pakistanu.

 

Ban Ki Mun je še povedal, da so za začetek sprejeli ukrepe za "konsolidacijo" osebja ZN v Afganistanu, kar pomeni, da jih selijo na zavarovana mesta, prav tako pa umikajo z nevarnih območij vse osebje, ki ni nujno potrebno. Sicer pa je Varnostni svet zaprosil za podporo za ukrepe, ki jih nameravajo sprejeti v smeri večje varnosti, kar je tudi dobil.

 

Ban Ki Mun je dobil tudi zagotovila od predsednika Afganistana Hamida Karzaja, da bo poskrbel za večje varnostne ukrepe okrog pripadnikov misije Unama. Sicer pa na ZN zaradi napada ne razmišljajo o preložitvi drugega kroga volitev, ki je razpisan za 7. november in v katerem se bosta pomerila Karzaj in kandidat opozicije Abdulah Abdulah.