Varnostni zid na izraelsko-egiptovski meji?

V luči včerajšnjega samomorilskega napada v mestu Eilat ob Rdečem morju bo izraelski obrambni minister Amir Perec proučil možnosti za izgradnjo varnostnega zida.

Objavljeno
30. januar 2007 15.47
novoizvoljeni predsednik izraelskih laburistov Amir Perec
Jeruzalem - V luči včerajšnjega samomorilskega napada v izraelskem letoviškem mestu Eilat ob Rdečem morju bo izraelski obrambni minister Amir Perec proučil možnosti za izgradnjo varnostnega zida na izraelsko-egiptovski meji, je sporočila njegova tiskovna predstavnica. Ukazal pa je tudi poostrene varnostne ukrepe ob meji z Egiptom.

240 km dolga meja med Egiptom in Izraelom

Po navedbah predstavnika izraelske policije Mikija Rosenfelda so za patruljiranje 240 kilometrov meje med Egiptom in Izraelom, ki je večinoma nezavarovana, zadolžene posebne sile policije in enote mejnih policistov. Ti imajo nalogo preprečevati delo terorističnih celic na tem področju ter preprečevati tihotapljenje orožja, mamil in cigaret.

Izraelska vojska je gradnjo varnostnega zidu ob meji z Egipom v preteklosti že predlagala, a jo je vlada zavrnila, saj se ji je zdela izgradnja varnostnega zidu na Zahodnem bregu nujnejša.

Izraelsko letoviško mesto Eilat ob Rdečem morju je včeraj pretresel samomorilski napad, v katerem so poleg napadalca umrli še trije ljudje. To je bil prvi tovrstni napad v Izraelu po devetih mesecih in sploh prvi v Eilatu.

Islamski džihad in Brigade mučenikov al Akse prevzeli odgovornost za napad

Odgovornost za napad sta prevzeli palestinski skrajni skupini Islamski džihad in Brigade mučenikov al Akse. Izrael je po napadu, ki so ga v svetu obsodili, napovedal neusmiljen boj proti teroristom, vladajoče palestinsko gibanje Hamas pa ga je pozdravilo.