Vatikan si želi dialoga s Kitajsko

Vatikan se je po dvodnevnem srečanju s kitajskimi škofi zavzel za normalizacijo odnosov in vzpostavitev dialoga s pekingom.

Objavljeno
20. januar 2007 19.33
Papež Benedikt XVI.
Vatikan - Vatikan se je danes zavzel za normalizacijo odnosov s Kitajsko ter ob tem pozval k "spoštljivemu in konstruktivnemu dialogu" za obnovitev stikov, ki so pretrgani že skoraj 60 let. V sporočilu po dvodnevnem srečanju na visoki ravni, posvečenem odnosom med rimskokatoliško cerkvijo in Kitajsko, je Sveti sedež izrazil upanje, da bodo preseženi "nesporazumi iz preteklosti" in da bodo med stranema znova vzpostavljeni "normalni odnosi".

Po koncu srečanja, katerega cilj je bil oblikovati politiko, ki bi Vatikanu omogočila boljše odnose s Pekingom, kitajskim katolikom pa zagotovila versko svobodo, so iz Vatikana sporočili, da so "pripravljeni slediti poti spoštljivega in konstruktivnega dialoga s kitajskimi oblastmi, da bi tako presegli nesporazume iz preteklosti".

"Obenem izražamo upanje za dosego normalizacije odnosov na različnih ravneh, kar bi omogočilo mirno in plodno življenje vere v Cerkev in skupno delovanje za dobro kitajskega naroda in miru v svetu," so še zapisali v vatikanskem uradu za medije.

Papež Benedikt XVI., ki je izboljšanje odnosov s Kitajsko uvrstil med prednostne naloge svojega pontifikata, se pogovorov ni udeležil, je pa bil obveščen o njihovih izsledkih. Na podlagi tega se je po navedbah Vatikana odločil, da bo pisal katolikom na Kitajskem.

Dvodnevno srečanje je vodil vatikanski državni sekretar, kardinal Tarcisio Bertone, med drugimi pa so se ga udeležili tudi škofje s Kitajske, Tajvana, Hongkonga in Macaa.

Vatikan si že dolgo želi vzpostaviti diplomatske odnose s Pekingom, pretrgane leta 1951 po prihodu komunistov na čelo Kitajske. Za to se je Vatikan pripravljen celo odreči svoji nunciaturi na Tajvanu, govorilo pa se je tudi o morebitnem papeževem obisku Kitajske, do katerega bi lahko prišlo poleti 2008.

Vendar pa Vatikan vztraja, da sme škofe imenovati le papež. Kitajsko imenovanje lastnih škofov je namreč papežu že dalj časa trn v peti in ovira otoplitev odnosov med Kitajsko in Svetim sedežem.

Kitajska domoljubna katoliška zveza je lani samovoljno imenovala tri škofe in s tem razburila Vatikan. Katoliški obredi so na Kitajskem dovoljeni le v državnih cerkvah.