Vatikan zahteva umik spornih oglasov

Vatikan Benettonu očita, da z oglasi ne žali le papeža in rimokatoliške cerkve, ampak tudi vernike.

Objavljeno
17. november 2011 16.33
Posodobljeno
17. november 2011 16.41
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim - Vatikan je pravne ukrepe zoper Benetton napovedal, kljub temu da so iz italijanske modne hiše že sporočil, da bodo sporne oglase umaknili. Vatikan je v izjavi za javnost sporočil, da so svojim pravnim zagovornikom povsod po svetu naročili, naj uporabijo vsa pravna sredstva, da preprečijo širjenje spornih fotografij.

»Gre za nespoštljiv odnos tako do papeža kot do čustev vseh vernikov. To je jasen dokaz, da so oglaševalci pripravljeni poseči tudi v človeško dostojanstvo zgolj zato, da s provokacijo pritegnejo pozornost,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že sinoči povedal tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

Ali namerava Sveti sedež tožiti Benetton, še ni jasno, so pa povedali, da bodo širjenje oglasa, na katerem se papež poljublja z vodilnim egiptovskim imamom, poskušali povsem omejiti.

Fotografija papeža in kairskega imama Ahmeda el Tajeba je le ena izmed serije oglasov, ki jih je izdal Benetton. Na enem od njih je upodobljen tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki poljublja kitajskega kolega Hu Jintaa in venezuelskega voditelja Huga Chaveza. Spet na drugem francoski predsednik poljublja nemško kanclerko. Del oglaševalske kampanje sta tudi izraelski predsednik Benjamin Netanjahu, ki poljublja palestinskega vodjo Mahmuda Abasa.

Benetton je na obtožbe Svetega sedeža dejal, da je bil njihov namen zgolj upodobiti »kulturo sovraštva v vseh oblikah«.