Več deset mrtvih v iraško-ameriškem napadu

Iraške varnostne sile so ob podpori ameriških enot danes napadle oporišče sunitske uporniške skupine severno od Bagdada in pri tem ubile na desetine upornikov.

Objavljeno
24. februar 2007 20.16
Iraške varnostne sile
Bagdad - Iraške varnostne sile so ob podpori ameriških enot danes napadle oporišče sunitske uporniške skupine severno od Bagdada in pri tem ubile na desetine upornikov. Gre za skupino Islamska vojska, ki velja za eno najmočnejših sunitskih uporniških skupin, njeni člani pa so privrženci nekdaj vladajoče stranke Baas in nekdanjih iraških oboroženih sil.

Prav Islamska vojska je v petek sunite pozvala k mesecu maščevanja, potem ko naj bi pripadniki večinsko šiitskih iraških varnostnih sil skupinsko posilili sunitsko žensko.

Operacija nasilja ni uspela ustaviti

Današnja akcija proti sunitskim upornikom je sicer del skupne ameriško-iraške varnostne operacije, imenovane "Uvajanje reda", ki naj bi prekinila leto dni trajajoče krvavo nasilje med pripadniki obeh islamskih ločin. Operacija, ki se je začela prejšnji teden in v kateri sodeluje 90.000 vojakov ter policistov, pa kot kaže nasilja še ni uspela ustaviti.

Tako je danes v več napadih v različnih delih iraške prestolnice umrlo osem ljudi, na desetine jih je bilo ranjenih. Obenem je na jugu države na tisoče šiitov protestiralo proti kratkotrajni aretaciji sina uglednega vodje glavne šiitske stranke, Vrhovnega sveta za islamsko revolucijo v Iraku (SCIRI), Abdela Aziza Al Hakima.

Iraški predsednik Džalal Talabani je aretacijo kritiziral, ameriški veleposlanik v Iraku pa se je zanjo že opravičil in dejal, da ni bil njihov namen izkazati nespoštovanja do Al Hakima in njegove družine.

Še en samomorilski napad

Le nekaj sto metrov od domovanja Abdela Aziza Al Hakima pa se je popoldne zgodil samomorilski bombni napad. Napadalec je želel s svojim vozilom prebiti nadzorno točko, ki varuje dostop do politikovega doma. Ko so varnostne sile začele streljati nanj, se je razstrelil in pri tem ubil pet ter ranil sedem civilistov.

Eksplozija pred sunitsko mošejo v Iraku

Pred sunitsko mošejo v kraju Habanija zahodno od Bagdada je danes eksplodiral tovornjak bomba, ki je po prvih podatkih lokalne policije terjala najmanj 35 življenj, vsaj 62 ljudi je bilo ranjenih.

Eksplozija je odjeknila okoli okoli pol štirih popoldan, ravno ko so verniki po molitvi zapuščali mošejo. Ta sicer stoji v neposredni bližini policijske postaje. Kraj Habanija se nahaja med Ramadijem in Faludžo v uporniški provinci Anbar.

Kot možen razlog za eksplozijo navajajo nedavne izjave imama napadene mošeje, ko je kritiziral upornike, ki se borijo proti iraški vladi premiera Nurija al Malikija, med drugim tudi teroristično mrežo Al Kaida. Šlo naj bi torej za enega od vse pogostejših spopadov med suniti, uporniki in tistimi, ki se z njimi ne strinjajo.