Več deset tisoč protestnikov proti popuščanju Eti

Največja opozicijska stranka v Španiji, Ljudska stranka, in združenja žrtev terorističnih dejanj so danes popoldne v Madridu organizirali demonstracije proti sporni protiteroristični politiki španske vlade.

Objavljeno
10. marec 2007 20.15
Madrid - Največja opozicijska stranka v Španiji, Ljudska stranka, in združenja žrtev terorističnih dejanj so danes popoldne v Madridu organizirali demonstracije proti sporni protiteroristični politiki španske vlade, ki jo vodi socialistični premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. Protestov se je po navedbah španskih medijev udeležilo več deset tisoč ljudi.

"Španija za svobodo, nič več popuščanja Eti"

Protestniki so nosili transparente z napisi "Španija za svobodo, nič več popuščanja Eti", množica pa je Zapatera pozivala, naj odstopi. To so tretje demonstracije proti politiki španske vlade do organizacije Eta v dobrem mesecu.

Demonstranti nasprotujejo predvsem nedavni premestitvi pripadnika organizacije Eta Joseja Ignacia de Juane Chaosa, ki je bil obsojen zaradi 25 umorov, iz zapora v Madridu v pripor v Baskijo. Juano Chaosa so oblasti premestile v hišni pripor, potem ko je bil zaradi gladovne stavke ogroženo njegovo življenje.

Boj ETA doslej zahtevalo več kot 800 življenj

Skoraj štiridesetletni boj Eta za neodvisnost Baskije je doslej zahteval več kot 800 življenj. Marca lani je Eta razglasila premirje in vlado pozvala k pogajanjem za trajni mir v baskovski regiji. Eta je v začetku januarja prevzela odgovornost za bombni napad na parkirišču madridskega letališča 30. decembra lani, v katerem sta umrla dva človeka. Po napadu je vlada opustila mirovne pogovore z Eta, vendar pa je Zapatero 17. januarja dejal, da še vedno zagovarja dialog z Eta.