Več jasnine na Sarkozyjevem političnem obnebju?

Sodišče ustavilo postopek zoper nekdanjega predsednika v škandalu, povezanem z bogato L'Oréalovo dedinjo.

Objavljeno
08. oktober 2013 18.53
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Pariz − Ponedeljek je bil za nekdanjega­ francoskega predsednika ­Nicolasa Sarkozyja srečen dan. Sodišče je po šestih mesecih umaknilo obtožnico, ki ga je bremenila vpletenosti v razvpito afero Bettencourt. Njegovo­ politično obnebje je zdaj čistejše, z ustavitvijo postopka je bila – po njegovih besedah – »končno podana resnica«.

Da si Nicolas Sarkozy v aferi, povezani z bogato milijarderko Liliane Bettencourt, dedinjo kozmetičnega imperija L'Oréal, ni umazal rok, sta sklenila preiskovalna sodnika Jean-Michel Gentil in Valérie Noël. Sarkozy je na facebooku zapisal, da je resnica prišla na dan »po dveh letih in pol preiskovanja, treh sodnikih, več deset policistih, 22 urah zaslišanj, štirih hišnih preiskavah in ko je bilo objavljenih na stotine člankov, ki so dvomili o mojem poštenju med predvolilno ­kampanjo«.

Obveljalo je, da nekdanji desnosredinski predsednik pred leti ni zlorabljal starostne šibkosti danes 90-letne bogatašinje, o kateri je bilo veliko brati, kako je finančno precej darežljiva do politične desnice in ne skopari s kuvertami. Medtem ko sta sodnika zaradi pomanjkanja dokazov razbremenila Sarkozyja, čaka sodni postopek deseterico drugih: v njej so nekdanji minister Éric Woerth, milijarderkin »varovanec« in umetnik François-Marie Banier, nekdanji upravljavec njene dediščine Patrice de Maistre in še kdo.

V grobem povzemimo: afera Bettencourt je škandal, ki so ga junija 2010 spravili v javnost pri spletnem mediju Mediapart. Objavili so skrivne posnetke, ki namigujejo na huda davčna stranpota Liliane Bettencourt (od utaje do prikrivanja imetja in bančnih računov na tujem), in osvetlili domnevne konflikte interesov med bogatašinjo in nekdanjim ministrom za proračun in pozneje za delo Woerthom, ki je bil dalj časa blagajnik desnosredinske Zveze za ljudsko gibanje (UMP). Za povrhu so nekateri vpleteni pomočili v škandal Nicolasa Sarkozyja in mu očitali nezakonito financiranje lastne predsedniške kampanje, tudi iz kuvert, ki da mu jih je izročala vse bolj dementna in tako tudi vse manj razsodna Bettencourtova. Zadeva je imela tudi družinske posledice: sprli sta se mama in hči.

Veselje na desnici?

Ponedeljek ni bil srečen samo za Sarkozyja, ampak so se veselili tudi na desnici, eni bolj iskreno in drugi manj. Prepričan, da je z umikom obtožnice zmagala resnica, marsikdo ni pozabil pripomniti, kako da je vladajoča levica zadnje mesece spodbujala medije pri blatenju nekdanjega predsednika. Zdaj, ko so ga oprali suma, pa da je potihnila. Menda ni več ovir, da se ne bi vrnil na politično prizorišče, na katerem vse bolj na glas razmišljajo o volilnem letu 2017. Mnogi pričakujejo, da se bo spet podal v tekmo za predsedniškega kandidata, kar verjetno ne bo všeč njegovemu prvemu rivalu na desnici, nekdanjemu predsedniku vlade Françoisu Fillonu.

Sarkozy ne skriva, da bi se rad politično dvignil in »maščeval« socialistu Françoisu Hollandu, Ob tem ga spodbujajo rezultati javnomnenjskih raziskav, po katerih ga na čelu desne opcije kot kandidata za prvi stol v državi želi kar 62 odstotkov simpatizerjev UMP. Komaj za njim postavljajo Alaina Juppéja in Fillona. Analitiki opozarjajo, da njegov morebitni vnovični vzpon ne bo prav gladek, saj je UMP notranje povsem razklana; fillonovci na nasprotnem bregu ne skrivajo, da nasprotujejo Sarkozyjevi vrnitvi. Jasno je tudi, da je še vedno pogreznjen kar v štiri afere, iz katerih ni nujno, da bo izstopil tako zmagovito kakor iz zadeve Bettencourt.