Več kot 50 rudarjev ujetih v rudniku premoga

Sedem so jih iz rudnika v provinci Henan uspeli rešiti, 50 jih ostaja ujetih pod zemljo.

Objavljeno
04. november 2011 06.18
Posodobljeno
04. november 2011 06.18
Ti. K., Mo. Z., Delo.si
Ti. K., Mo. Z., Delo.si

Peking - V rudniku se je menda vdrl strop, pri tem pa zaprl pot rudarjem iz rova, je poročal britanski BBC. Štirje rudarji so v nesreči, ki se je zgodila v četrtek pozno zvečer, umrli. Rudnik leži v mestu Sanenxia v provinci Henan. Reševalci so doslej rešili sedem rudarjev, 50 jih še vedno iščejo. Kitajska agencija Xinhua je poročala, da je en rudar hudo ranjenih, ostali so odnesli manjše poškodbe.

Vdor stropa je povzročil manjši potres z močjo 2,9 po Richterjevi lestvici. Štirje rudarji so bili v eksploziji, ki je sledila tresenju tal, ubiti, štirinajstim jih je uspelo pobegniti.

Predstavnik rudnika v Sanenxiji je za tiskovno agencijo AFP povedal, da so takoj po nesreči organizirali iskanje morebitnih preživelih. Domačini pravijo, da je v času nesreče tam delalo najmanj 75 ljudi.

Vsako leto v kitajskih rudnikih umre več sto rudarjev. Največkrat vzrok nesreč pripišejo slabemu vzdrževanju rudnikov in pomanjkanju varnostnih ukrepov.

To niti ni prva nesreča ta teden. Pred nekaj dnevi je v provinci Hunan v plinski eksploziji umrlo 29 rudarjev. Kljub temu pristojni zatrjujejo, da je nesreč manj kot v preteklih letih in da institucije zapirajo nezakonite rudnike po državi.