Več kot polovico mehiških zaporov vodijo tolpe

Mehiška komisija za človekove pravice ugotavlja, da so razmere v prenatrpanih mehiških zaporih katastrofalne.

Objavljeno
25. september 2012 18.15
Posodobljeno
25. september 2012 18.15
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ciudad de México - Mehiška komisija za človekove pravice v poročilu, ki ga je izdala le teden dni po množičnem pobegu zapornikov, ugotavlja, da so razmere v zaporih izredno slabe. Šestdeset odstotkov zaporov v državi namreč vodijo kar tolpe sami. Prav tako so zapori prenatrpani, premalo je paznikov, številni od njih pa so na plačilni listi tolp. V zadnjih dveh letih je v zaporih umrlo že 351 ljudi.

»Ne moremo zanikati, da so se razmere v zaporih v zadnjih nekaj letih močno poslabšale. Dokaz temu so pobegi, pretepi, vpliv tolp in napadi na paznike,« je povedal mehiški varuh človekovih pravic Raul Plascenicia. Po ugotovitvah komisije člani tolp posedujejo ključe do celic in so zadolženi za kaznovanje zapornikov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP poročilo komisije temelji na obiskih 100 zaporov po državi. Od skupno 419 zaporov jih je 13 pod zvezno oblastjo, ostale pa vodijo zvezne države ali  občine.

Množični pobegi iz zaporov niso redkost. Od leta 2010 je iz zaporov pobegnilo 521 ljudi.  Zadnji večji pobeg se je zgodil pred tednom dni, ko je na svobodo pobegnilo 132 obsojenih. Oblasti so sprva sporočile, da je skupina pobegnila skozi tunel, pozneje pa se je izkazalo, da so s pomočjo paznikov preprosto odšli skozi glavni vhod.