Več kot polovico Venezuele prizadel električni mrk

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je izpad elektrike pripisal sabotaži opozicije.

Objavljeno
04. september 2013 15.47
VENEZUELA-ENERGY-BLACKOUT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Caracas − Zaradi težav na električnem omrežju je včeraj brez elektrike ostalo okoli 70 odstotkov Venezuele − 14 od 23 zveznih držav −, med drugim tudi deli prestolnice Caracas. Mesto je ostalo brez prometne signalizacije, kar je povzročilo pravi kaos, deloma pa je bil ohromljen tudi sistem podzemne železnice. Tisoče delavcev je predčasno odšlo domov, piše britanska mreža BBC.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je izpad elektrike pripisal sabotaži opozicije, ki je po njegovih besedah poškodovala napeljavo. »Vse kaže na to, da je skrajna desnica obnovila svoj načrt električnega puča,« je zapisal na družabnem omrežju twitter. »Očitno za tem stojijo tisti, ki hočejo oslabiti naš narod,« je še dodal. Kako naj bi opozicija to dosegla ni pojasnil.

Kritiki po drugi strani trdijo, da gre izpade elektrike pripisati slabemu vzdrževanju in pomanjkanjem investicij v infrastrukturo. »Današnji izpad elektrike dokazuje, kako zelo nesposobna je ta vlada! Poleg tega si je izmislila novo pravljico, s katero skuša prikriti svoje napake,« pa je po poročanju tiskovne agencije AFP sporočil vodja venezuelske opozicije Henrique Capriles.