Več tisoč Nemcev podprlo nekdanjega ministra Guttenberga

V nemškem Guttenbergu se je danes zbralo več tisoč privržencev nekdanjega nemškega obrambnega ministra Karla-Theodorja zu Guttenberga iz Krščansko-socialne unije (CSU), ki je zaradi plagiatorske afere pri svojem doktoratu prejšnji teden odstopil.

Objavljeno
06. marec 2011 15.09
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si

Berlin - Organizatorji shoda so pričalovali udeležbo okoli stotih ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih organizatorjev se je v Guttenbergovem rojstnem mestu v podporo nekdanjemu ministru Karlu-Theodoru zu Guttenbergu zbralo okoli 4000 ljudi. 

"Mi smo ljudstvo, mi hočemo Guttenberga nazaj," so zahtevali njegovi privrženci. "Hinavci so te prevarali, mi smo ti ostali zvesti," so poudarjali.

Med njimi je bilo veliko mladih, piše STA. Vrhunec je dogodek dosegel, ko je zbrane nagovoril Guttenbergov oče Enoch, ki se je zahvalil vsem zvestim njegovemu sinu.

Kot smo že poročali, se je Guttenberg znašel pod plazom kritik, ker je v svoj doktorat iz leta 2007 vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa tega ni ustrezno označil. Očitke o namernem prepisovanju je minister zanikal, priznal pa je napake pri citiranju. Kljub temu se je prejšnji teden odločil za odstop.

Guttenberga iz bavarske stranke CSU je nasledil nekdanji nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki prihaja iz sestrske, večje Krščansko-demokratske unije (CDU), še navaja STA.

Afera z nekdanjim ministrom je škodila tudi priljubljenosti CDU. Po rezultatih javnomnenjske raziskave 74 odstotkov vprašanih Nemcev meni, da je koalicija nemške kanclerke Angele Merkel po odstopu odhodu Guttenberga v slabšem položaju kot doslej.