Več tisoči proti izobraževalnim reformam

Kakih 3000 grških protestnikov, ki nasprotujejo grški izobraževalni reformi, se je danes odpravilo proti parlamentu v Atenah ter se pri tem spopadlo s policijo.

Objavljeno
17. januar 2007 18.22
Demonstracije v Grčiji
Atene - Kakih 3000 grških protestnikov, ki nasprotujejo grški izobraževalni reformi, se je danes odpravilo proti parlamentu v Atenah ter se pri tem spopadlo s policijo. Protestniki so požgali nekaj avtomobilov in razbili nekaj oken, policija pa je, da bi jih razpršila, uporabila solzivec.

Protesti proti reformi, ki bi v Grčiji omogočila ustanovitev zasebnih univerz, se sicer po različnih krajih v državi vrstijo že več mesecev.

Reformi nasprotujejo univerzitetni profesorji ter učitelji osnovnih in srednjih šol, študenti in levica, medtem ko se vladajoči konzervativci in opozicijski socialisti načeloma strinjajo, da je reforma potrebna za dvig kvalitete grškega izobraževalnega sistema. Država bi morala namesto tega več sredstev nameniti za javno izobraževanje, pa menijo nasprotniki reforme. Parlament bo o predlogu predvidoma odločal konec februarja.