Večina Izraelcev za stike z novo palestinsko vlado

V nasprotju s stališčem izraelskega premiera Olmerta, ki sodelovanje z novo palestinsko vlado zavrača, si večina Izraelcev želi obnove stikov s Palestino. Razočaranje nad novo vlado pa je izrazil Ban Ki Moon.

Objavljeno
19. marec 2007 12.48
Ismail Hanija, kandidat Hamasa za novega palestinskega premiera
Jeruzalem/New York/Oslo - V nasprotju s stališčem izraelskega premiera Ehuda Olmerta, ki sodelovanje z novo palestinsko vlado narodne enotnosti zavrača, si večina Izraelcev želi obnove vsaj delnih stikov med izraelsko vlado in novim kabinetom palestinskega premiera Ismaila Hanije, so pokazali rezultati danes objavljene javnomnenjske raziskave. Zahod se je na oblikovanje nove vlade sicer večinoma odzval z zadržanostjo, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je izrazil razočaranje nad novim kabinetom.

Večina Izraelcev se zavzema za pogovore s palestinsko vlado

Po podatkih raziskave, ki jo je izvedel izraelski časnik Jediot Aharonot, se 39 odstotkov Izraelcev zavzema za pogovore s celotno palestinsko vlado, 17 odstotkov pa jih meni, da bi moral Izrael sodelovati vsaj s predstavniki zmernejšega gibanja Fatah. 40 odstotkov vprašanih je medtem zavrnilo kakršnekoli stike s palestinskim kabinetom in tako podprlo odločitev premiera Olmerta, ki je zavrnil sodelovanje z novo vlado in mednarodno skupnosti pozval, naj ne odpravi gospodarske in finančne blokade palestinskih oblasti.

Združeni narodi kritični do programa nove vlade

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem izrazil razočaranje nad novo palestinsko vlado. "Prvotna poročila vlade narodne enotnosti so me malo razočarala," je v pogovoru za radio Voice of America poudaril Ban in dodal, da ni palestinska vlada v svojem programu nikjer izrecno zapisala, da bo spoštovala zahteve mednarodne skupnosti, to je priznala Izrael, obsodila nasilje in spoštovala predhodne sporazume.

Norveška vlada bo odpravila gospodarsko blokado

Kljub zadržanim odzivom Zahoda pa je sodelovanje s Hanijevo novo vlado napovedala Norveška, norveški državni sekretar Raymond Johansen pa naj bi je se že danes srečal s Hanijo in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, so sporočili z norveškega zunanjega ministrstva. Norveška vlada je sicer že v soboto sporočila, da priznava koalicijsko vlado Hamasa in Fataha in bo z njo sodelovala ter bo odpravila gospodarsko blokado.

Palestinski parlament je novo palestinsko vlado potrdil v soboto, v nedeljo pa se je že sestala na prvem zasedanju. V omenjeni vladi sicer poleg neodvisnih predstavnikov in predstavnikov manjših strank sodelujejo tako člani Fataha kot Hamasa.