Večini Evropejcev se zdijo varčevalni ukrepi neučinkoviti

Menijo, da koristijo le nekaterim državam: Nemčiji (77 odstotkov), Franciji (48 odstotkov) in Veliki Britaniji (39 odstotkov).

Objavljeno
02. oktober 2013 11.49
EU-BANKINGUNION/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Bruselj - Večina Evropejcev meni, da varčevalni ukrepi, ki so jih države uvedle v odgovor na krizo, ne dajejo rezultatov. Po njihovem mnenju v spopadu s krizo obstajajo boljše rešitve, je pokazala anketa, ki jo je inštitut Gallup izvedel med obiskovalci spletnega portala Debating Europe. Da druge možnosti ni, jih je odgovorilo le 16 odstotkov, poroča STA.

Glede na rezultate raziskave 60 odstotkov Evropejcev meni, da obstajajo boljše alternative, kot pa so varčevalni ukrepi. Še veliko večji delež sodelujočih v anketi je v to prepričanih v Grčiji (94 odstotkov), na Portugalskem (81 odstotkov) in Španiji (80 odstotkov).

Tudi v Nemčiji, ki je bila dolgo videti kot prvakinja v fiskalni konsolidaciji, je 50 odstotkov vprašanih mnenja, da obstajajo boljše rešitve in le četrtina je prepričanih, da ni druge možnosti kot varčevanje.

Na vprašanje, ali varčevalni ukrepi delujejo, je 51 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne. Pritrdilno je odgovorilo le pet odstotkov vprašanih, po mnenju 34 odstotkov vprašanih pa bi bilo potrebnega več časa.

Le eden od petih Evropejcev je prepričan, da so varčevalni ukrepi delovali v korist celotne Evrope in kar dve tretjini sta ocenili, da so varčevalni ukrepi koristili le nekaterim državam.

Na vprašanje, katere države so to, so najpogosteje omenjali Nemčijo (77 odstotkov), Francijo (48 odstotkov) in Veliko Britanijo (39 odstotkov). Najredkeje pa so omenili države, ki so bile deležne pomoči iz evropskega mehanizma za reševanje evra, kot so Grčija, Portugalska in Irska.

V anketi je sodelovalo 6177 ljudi, izbranih sorazmerno s številom prebivalcev v vsaki državi članici EU.