Vedno več žrtev potresa

Jug Tihega oceana je danes zjutraj po krajevnem času stresel močan potres osme stopnje po Richterjevi lestvici. Po prvih podatkih je umrlo več kot deset ljudi, število smrtnih žrtev pa bo po napovedih še naraslo.

Objavljeno
02. april 2007 21.00
Honiara - Jug Tihega oceana je danes zjutraj po krajevnem času stresel močan potres osme stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom ob obali Salomonovega otočja. Po prvih podatkih je na omenjenem otočju zaradi deset metrov visokih cunamijev, ki so sledili potresu, umrlo več kot deset ljudi, število smrtnih žrtev pa bo po napovedih še naraslo, je povedal predstavnik vlade Salomonovega otočja Alfred Maesulia.

Visoki valovi so po nekaterih pričevanjih dobesedno izbrisali celotne oddaljene in naseljene vasi na jugu Tihega oceana ter sprožili preplah pred cunamiji vse od Avstralije do Havajev. Zaradi slabe komunikacije pa so podatki o resničnem številu žrtev in predvsem o številu pogrešanih pomanjkljivi, reševalci pa si prizadevajo doseči oddaljena in prizadeta območja.

Nevarnosti cunamijev ni več

Kot so sporočili iz centra za opozarjanje pred cunamiji na Tahitiju, so opozorilo pred nevarnostjo cunamijev nekaj ur po tem, ko so do deset metrov visoki valovi preplavili celotne vasi na obali Salamonovega otočja, umaknili. Po ocenah centra nevarnosti cunamijev namreč ni več, lahko pa pride do manjših sprememb v nivoju morja.

Premier Salomonovega otočja Manasseh Sogavare je medtem za ameriško televizijo CNN povedal, da so komunikacije s prizadetim območjem okoli mesta Gizo, ki je popularna turistična destinacija, slabe, zato je težko oceniti število žrtev in škode.