Vegrad iz ozadja izčrpavala razvpita družina iz Hrvaške

Tovšakova s številnimi podjetji čez mejo prikrivala sledi pustošenja.

Objavljeno
11. november 2011 18.17
Posodobljeno
13. november 2011 14.30
Irena Divković Milanović
Irena Divković Milanović

Andrej Oblak se je v hrvaškem trgovskem registru prvič pojavil 1998, ko je postal direktor umaškega Kemca. To podjetje je imelo vse do danes dokaj burno preteklost. Decembra 1998 je Oblak podpisal sporazum o zavarovanju denarnih zahtevkov z zastavno pravico s stoodstotnim poslovnim deležem v korist Kartner Landes – Und Hypothekenbank AG Klagenfurt, Avstrija. Oblak je v imenu družbe najel hipotekarni kredit za 2,88 milijona švicarskih frankov in 3,274.853 CHFU z dogovorjenimi obrestmi oziroma je zastavil deleže pri banki, predhodnici koroške Hypo Alpe-Adria-Banke. Puljski notar Franko Čerin je 26. marca 2001 na podlagi zakona o zaplembi po pooblastilu upnice Hypo Alpe-Adria-Banke Zagreb in dolžnika C. E. I. T., s. r. l., iz italijanske Padove (z naslovom Montegrotto Terme, G. Sopraelevata 6) objavil javno prodajo stoodstotnega poslovnega deleža v Kemcu. Nominalna vrednost deleža je bila 37.000 kun, najnižja prodajna vrednost pa 25 milijonov nemških mark.

Kako je nastal takšen splet dolžniško-lastniških odnosov v umaškem podjetju

Vrsto let prej je slovenski podjetnik Miro Oblak kakor mnogi kupoval parcele na območju Alberov in Crvenega Vrha v bližini Savudrije. Po oceni naj bi se v okolici meje razvil turizem, tako da bi cene zemljišča, potem ko bi to postalo zazidljivo, poskočile. In to se je tudi zgodilo. S tem ko je postal lastnik privlačne lokacije velikosti devet hektarjev, je Oblak prek svojega Kemca izrisal projekt elitnega turističnega naselja z apartmaji, s hoteli, z lučico, igriščem za golf ipd. Ker je za uresničitev načrta potreboval veliko denarja, je sklenil prodati podjetje z vsemi nepremičninami in idejnim projektom podjetnikom iz Veneta. Kot kupec je predvsem za ta namen nastalo podjetje C. E. I. T., s. r. l.,, ki je izplačalo 115 delničarjev, temeljni kapital pa je znašal dvajset milijonov lir. Pri prodaji so Oblaka izplačali samo delno, tako je v pogodbi zabeležen njegov zahtevek v breme premoženja italijanskega podjetja, ki se je do nepremičnin dokopalo z nakupom njegovega Kemca.

Na krilih kreditov


Nedolgo po kupo-prodajnem dogovoru so sledile prve investicijske akcije s krediti Hypo Alpe-Adria-Banke iz Celovca. Banka se je hipotekarno zavarovala z bremenom na premoženje C. E. I. T., s. r. l., oziroma Kemca, operativni realizator investicije pa je bil Mirov sin Andrej Oblak. 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Sklep te zgodbe se lahko glasi, da je nemogoče razplesti afero Vegrad-Oblak v Sloveniji, ne da bi raziskali njihove poslovne vezi na Hrvaškem.