Velik porast spolnih prestopkov v JAR

Statistični podatki iz Južnoafriške republike kažejo, da se je število umorov v tej državi nekoliko zmanjšalo, obenem pa se je močno povečalo število vlomov in spolnih napadov.

Objavljeno
22. september 2009 21.49
Južnoafriška vlada namerava postaviti begunska taborišča za migrante, ki so v zadnjem mesecu postali tarča domačih ksenofobov.
Ma. J.
Ma. J.
Cape Town - Najnovejši statistični podatki iz Južnoafriške republike kažejo, da se je število umorov v tej državi nekoliko zmanjšalo, obenem pa se je močno povečalo število vlomov in spolnih napadov. Med razlogi za visoko raven kriminala so največkrat navedeni politika apartheida, pomanjkanje in korupcija znotraj policije.

Južnoafriška republika se že dolgo spopada z visoko ravnjo posilstev, število spolnih prestopkov pa se je letos povečalo še za deset odstotkov, kar vlada deloma pojasnjuje z dejstvom, da so v statistiko prvič vključili tudi spolne napade na moške. Pred tem je sicer za anketo, ki so jo izvedli na začetku tega leta, eden izmed štirih moških priznal, da je žensko že prisilil v spolni odnos.

Za tri odstotke pa se je v Južnoafriški republiki zmanjšalo število umorov, kljub temu pa zaradi nasilne smrti na leto umre 18000 ljudi, kar je še vedno ena izmed največjih številk na svetu. Oblasti vseeno vztrajajo, da varnost na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki ga prihodnje leto gosti Južnoafriška republika, ne bo problem.